Parlamentul European a adoptat „Pactul privind migrația și azilul”

10 Apr 2024
Parlamentul European a adoptat „Pactul privind migrația și azilul”

Această reformă, care întărește controalele asupra sosirilor la granițele UE și instituie un sistem de solidaritate între statele membre, a stârnit opoziție atât din partea extremei drepte, cât și a stângii radicale, scrie Le Figaro

Miercuri, deputații europeni au adoptat vasta reformă a politicii europene de migrație, rezultatul unui compromis dificil pe un subiect care a alimentat de ani de zile tensiunile și diviziunile între cei douăzeci și șapte. Parlamentul European a votat în favoarea a zece texte care formează acest „Pact privind migrația și azilul” , în cadrul unei sesiuni plenare de la Bruxelles, întreruptă pentru scurt timp de protestele activiștilor ostili acestei reforme. Această reformă vastă a politicii UE în materie de migrație înăsprește controalele asupra sosirilor la granițele blocului și instituie un sistem de solidaritate între statele membre .

Raportorii textelor, dornici să ducă la bun sfârșit această reformă înainte de alegerile europene, și-au exprimat totuși o oarecare îngrijorare cu privire la rezultatul votului. Revizuirea regulilor se bazează pe o propunere a Comisiei prezentată în septembrie 2020, după eșecul unei încercări anterioare de reformă în urma crizei refugiaților din 2015.

Acest Pact asupra Migrației, pe care cele trei mari familii politice europene au fost în general în favoarea - PPE (dreapta), Socialiști și Democrați (S&D) și Renew Europe (centriști și liberali) - stârnește opoziția unei mari părți a extremei drepte, iar pe de cealaltă parte Verzii, stânga radicală și anumiți socialiști.

Aplicarea din 2026

Textele au făcut obiectul unui acord politic în decembrie și au fost aprobate în februarie de o comisie parlamentară, dar „votul nu este un dat” , a declarat europarlamentarul francez Fabienne Keller (RenewEuropa, centriști și liberali), raportor al unuia dintre reglementări cheie, referitoare la procedurile de azil. „Dacă unul dintre texte cade, coerența întregului cade clar (...) dar sperăm ca în responsabilitate, o majoritate democratică a Parlamentului European să îl susțină” acest pact, care constituie „un pas înainte” , a adăugat aleșii. oficial.

Alături de această reformă, care se va aplica abia în 2026, UE sporește acordurile cu țările de origine și de tranzit ale exilaților (Tunisia, Mauritania, Egipt) pentru a încerca să reducă sosirile la granițele sale. UE se confruntă cu o creștere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane în 2023, cel mai ridicat nivel din 2016, potrivit Agenției Europene pentru Azil. Intrările „neregulate” în UE cresc, de asemenea, la 380.000 în 2023, potrivit Frontex.

Rezerve emise în stânga și în dreapta

Reforma pune în aplicare „screening” obligatoriu a migranților care sosesc la frontierele UE, constând în înregistrarea acestora în baza de date comună Eurodac. Pentru cei care din punct de vedere statistic sunt cel mai puțin probabil să obțină azil, este planificată „procedură de frontieră” : aceștia vor fi ținuți în centre în timp ce li se examinează dosarul, în mod accelerat, cu scopul de a trimite rapid cei respinși mai înapoi. Aproximativ 161 de organizații pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, Amnesty International, Comitetul Internațional de Salvare și Oxfam, le-au cerut europarlamentarilor să respingă Pactul, îngrijorându-se de „detenția familiilor cu copii” și de „criminalizarea” migrantilor.

Aceleași nemulțumiri la stânga spectrului politic, în timp ce la extrema dreaptă, dimpotrivă, noile reguli sunt considerate insuficiente și ineficiente. Comisarul european Ylva Johansson, care a inițiat propunerea Pactului, a spus că este „foarte mândră” de reformă. „Există forțe politice care doresc ca imigrația să fie un subiect toxic, imposibil de gestionat, dar, din fericire, sunt o minoritate ”, a comentat ea. Regula actuală conform căreia prima țară de intrare a unui migrant în UE este responsabilă pentru cererea sa de azil este menținută cu unele ajustări. Dar pentru a ajuta țările în care sosesc mulți exilați, precum Italia, Grecia sau Spania, se organizează un sistem de solidaritate obligatoriu.

Plan de implementare la sfârșitul lunii iunie

Celelalte state membre trebuie să contribuie prin îngrijirea solicitanților de azil (relocari) sau printr-o contribuție – financiară sau materială – în beneficiul țării aflate sub presiunea migrației. O modalitate de a încerca să depășească opoziția Ungariei și Poloniei față de orice cotă de refugiați – chiar dacă aceste două țări rămân ostile reformei. După vot, Pactul va trebui să fie aprobat oficial de statele membre. Comisia Europeană va prezenta un plan de implementare până în iunie. Pentru că multe întrebări rămân fără răspuns, dând naștere la incertitudini cu privire la funcționarea sistemului.

Expertul Jean-Louis De Brouwer își exprimă „îndoielile puternice cu privire la viitorul pactului” , văzând în acesta „un mecanism extraordinar de birocratic și tehnocratic” . „Ne îndreptăm către un sistem obiectiv mult mai complex și nu sunt deloc sigur că statele membre tind să joace jocul mai bine” și să aplice regulile, comentează directorul programului Afaceri Europene de la Institutul Egmont.

Alte stiri din Externe

Ultima oră