O româncă în echipa lui Donald Trump

28 Apr 2020 | scris de I.D
O româncă în echipa lui Donald Trump

O româncă reușește să se alăture Consiliului Consultativ al preşedintelui Donald Trump pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Daniela Rus are 57 de ani și este din Cluj Napoca. A plecat în Statele Unite în 1980, iar în prezent este director al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţa Artificială la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

”Daniela Rus, din Massachusetts, va fi membru al Consiliului Consultativ pentru Ştiinţă şi Tehnologie”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

“Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea, ca om de ştiinţă în domeniul computerelor, la acest grup, într-o perioadă în care atâtea probleme care implică Inteligenţa Artificială şi alte aspecte ale informaticii ridică întrebări importante, ştiinţifice şi politice, pentru naţiune şi pentru lume”, a declarat Rus, conform MIT News.

Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj, a absolvit în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu” din localitate. A emigrat în SUA în anii 1980, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la Cornell University.

Din 2003 lucrează la Massaschusetts Institute of Technology (MIT), unde din 2012 este director al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID), considerat cel mai performant din lume în domeniul roboticii.

“Nu pot să spun că mă gândeam că voi fi profesoară la MIT când eram la liceu, în România, dar aveam suficiente visuri, nu am ştiu care sunt realizabile, dar asta e o treaba foarte importantă, dacă ai visuri, ai idei, ai dorinţă să faci ceva, e foarte important. Citeam Jules Verne cu mare pasiune. Şi pot să spun că poveştile lui chiar mă inspiră şi astăzi. Eram foarte pasionată şi îmi aduc bine aminte de filmul Pierdut în Spaţiu şi de Star Trek”, declara ea pentru Pro TV.

Aplicaţiile muncii ei s-au transmis până acum în transporturi, manufactură, medicină şi planificare urbană.

„Îmi imaginez un viitor în care roboții vor fi atât de integraţi în toate activităţile de zi cu zi ale oamenilor încât prezenţa acestora să fie indispensabilă, la fel cum sunt telefoanele mobile astăzi. Domeniul roboticii are potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieții noastre la locul de muncă şi acasă. De ani întregi, roboți au susținut activitatea umană în sarcini periculoase, murdare și plictisitoare şi au permis, totodată, explorarea mediilor intangibile până atunci. Pe măsură ce tehnologia avansează, roboţii vor fi capabili să se adapteze, să învețe și să interacționeze cu oameni și alte mașini la nivel cognitiv”, a explicat Daniela Rus pentru Q Magazine.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră