Cutremur puternic, de 5,8, în Noua Zeelandă

25 Mai 2020 | scris de I.D.
Cutremur puternic, de 5,8, în Noua Zeelandă

Un cutremur puternic a zguduit cea mai mare parte a Noii Zeelande luni, informează dpa şi Reuters.

Cutremurul a avut o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter, iar epicentrul seismului a fost localizat la 30 de km nord-vest de Levin, localitate situată în apropierea capitalei Wellington, potrivit Geonet.

Deocamdată nu au fost raportate pagube sau răniţi.

Seismul s-a produs cu puţin timp înaintea orei locale 8.00 (20:00 GMT), la o adâncime de 37 de kilometri şi a fost urmat de o serie de replici cu magnitudinea de 3.5, 3.6 şi 3.7 grade pe scara Richter.

Peste 35.000 de oameni din toată Noua Zeelandă au raportat Geonet că au simţit cutremurul.

Cutremurul a fost resimţit până în Wellington, unde şefa guvernului Jacinda Arden era intervievată în cadrul unei emisiuni matinale dintr-o clădire a Parlamentului concepută să atenueze forţele seismice prin oscilaţii la nivelul fundaţiei.

"Tocmai are loc un cutremur aici", i-a spus Jacinda Ardern prezentatorului emisiunii care se afla la Auckland, mult mai în nordul insulei, uitându-se în jurul său. Apoi, surâzătoare, ea şi-a recăpătat deplina siguranţă şi a continuat interviul.

 

Noua Zeelandă se află pe "Cercul de foc" al Pacificului, activ seismic, un arc de 40.000 km de vulcani şi gropi oceanice care înconjoară o mare parte din Oceanul Pacific.

Oraşul neozeelandez Christchurch încă se reface după un cutremur cu magnitudinea de 6.3 grade produs în 2011 şi în care şi-au pierdut viaţa 185 de persoane.

În 2016, un tremur de magnitudine de 7.8 grade de Richter a lovit oraşul Kaikoura din Insula de Sud a Noii Zeelande, ucigând două persoane şi provocând pagube în valoare de miliarde de dolari, inclusiv în capitala Wellington. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră