Noua Zeelandă se pregătește să ridice toate restricțiile și să se declare liberă de COVID-19

08 Iun 2020 | scris de A.V.
Noua Zeelandă se pregătește să ridice toate restricțiile și să se declare liberă de COVID-19

Noua Zeelandă urmează să ridice cvasi-totalitatea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, semnalând faptul că nu mai are cazuri active pe teritoriul său, relatează BBC.

Va trece astfel la nivelul unu, cel mai jos în sistemul de alertă cu patru niveluri, începând cu ora locală 12:00 GMT.

În acest cadru, distanțarea socială nu va mai fi obligatorie și nu vor mai exista nici limite impuse adunărilor publice, dar frontierele vor rămâne deocamdată închise.

Noua Zeelandă nu a mai semnalat niciun caz nou de COVID-9 de peste două săptămâni.

Premierul Jacinda Ardem a declarat presei că, în ciuda faptului că țara se află într-o poziție mai bună, nu există cale ușoară spre viața de dinaintea COVID-19, ci doar multă hotărâre și atenție pentru maniera în care trebuie răspuns la reconstrucția economică.

La Première ministre Jacinda Ardern a déclaré aux journalistes qu'elle avait fait "une petite danse" quand on lui a dit que le pays n'avait plus de cas de virus actifs.

Noua Zeelandă a intrat în carantină la 25 martie, instituind un nou sistem de alertă în patru etape și intrând în nivelul patru, majoritatea firmelor fiind închise, școlile închise și oamenii nevoiți să rămână acasă.

După cinci săptămâni a trecut la nivelul trei de alertă, permițând magazinelor alimentare și anumitor firme să se redeschidă.

Pentru că numărul infectărilor intracomunitare a continuat să scadă, Noua Zeelandă a trecut la nivelul 2 la jumătatea lunii mai.

Trecerea la nivelul 1 este un pas în plus spre eliberarea care era pregătită pentru 22 iunie, dar acum va fi devansată, căci nu s-au mai semnalat infectări de 17 zile.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră