Nicolas Sarkozy, inculpat, se plânge că trăieşte un infern din 2011

22 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Nicolas Sarkozy, inculpat, se plânge că trăieşte un infern din 2011

Fostul şef al statului francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat şi plasat sub control judiciar în ancheta cu privire la o presupusă finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale din 2007, după ce a fost reţinut timp de peste 24 de ore.

Sarkozy a invocat, în faţa instanţei, absenţa unei "probe materiale" şi a afirmat că "trăieşte acest infern al calomniei din 2011".

"Timp de 24 de ore, în arest preventiv, am încercat să arăt că indiciile grave şi concordante care sunt condiţia inculpării nu există, ţinând cont de fragilitatea documentului care a făcut obiectul unei anchete judiciare şi ţinând cont de caracteristicile foarte suspecte şi de trecutul dubios al intermediarului franco-libanez Takieddine", a declarat el magistraţilor, potrivit Le Figaro.

Fostul preşedinte - care a fost unul dintre artizanii îndepărtării de la putere a fostului dictator Muammar Gaddafi, ucis în 2011 de rebeli libieni - a fost plasat în arest preventiv marţi dimineaţa în sediul Biroului anticorupţie (Oclciff) de la Nanterre, în apropiere de Paris.

Audierea sa, întreruptă marţi seara, a fost reluată miercuri dimineaţa. După ce i s-a adus la cunoştinţă inculparea, el s-a întors la domiciliu.

Nicolas Sarkozy, care neagă faptele care-i sunt reproşate, a fost inculpat pentru ”corupţie pasivă”, ”finanţare ilegală a campaniei electorale” şi ”tăinuire de fonduri publice libiene” şi plasat sub control judiciar, scrie 7sur7.be.

"Din 11 martie 2011 trăiesc infernul acestei calomii", a declarat Sarkozy, care spune că a plătit deja mult pentru acest scandal, mai ales în plan politic. "Am pierdut prezidenţialele din 2012, cu 1,5% sub Francois Hollande. Polemica lansată de Gaddafi şi oamenii lui m-a costat punctul ăsta şi jumătate", a spus el.

Site-ul Mediapart a publicat între cele două tururi de scrutin ale prezidenţialelor un document libian acreditând ideea unei finanţări de circa 50 de milioane de euro, despre care Sarkozy şi ai lui au afirmat constant că este un fals. 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră