Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost reţinut de poliţie

20 Mar 2018
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost reţinut de poliţie

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut marţi într-un caz referitor la finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, pe care le-a câştigat, scrie cotidianul Le Monde. Veştile au fost confirmate ulterior pentru Reuters.

Sarkozy se află în prezent în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), unde este audiat.

Potrivit Le Monde, este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

"Între o conferinţă la Dubai, privind educaţia, câteva întrevederi la biroul său parizian, de pe strada Miromesnil, şi o intervenţie la Londra, peste câteva zile, Nicolas Sarkozy a fost nevoit să aleagă un rendez-vous de alt gen în această zi de 20 martie. Potrivit informaţiilor noastre, fostul preşedinte al Republicii Franceze a fost reţinut şi se află la sediul poliţiei judiciare din Nanterre, unde fusese convocat în cadrul anchetei privind posibila finanţare de către Libia a campaniei sale prezidenţiale - victorioase - din 2007", scriu cei de la Le Monde.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de Interne.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră