Niciun european din țările din est nu a fost numit în poziții de vârf în UE în 2023

10 Apr 2024
Niciun european din țările din est nu a fost numit în poziții de vârf în UE în 2023

Marea majoritate a numirilor revin oficialilor din Europa de Nord și de Vest, subminând afirmațiile conform cărora Uniunea este cu adevărat reprezentativă, scrie European Conservative

Cu toate pretențiile sale „democratice” și „nediscriminatorii”, UE consideră că este diabolic de greu să facă față acestor valori fundamentale atunci când selectează personalul care să-și ocupe funcțiile de rang înalt. 

Un nou raport al Observatorului Reprezentanței Geografice în Conducerea UE determină în mod concludent că, în 2023, cetățenii Europei Centrale și de Est au fost disprețuiți, în timp ce omologii lor din Europa de Nord și de Vest au primit un avans.

Pentru raportul său, grupul de cercetare s-a bazat pe date care acoperă „73 de entități UE, 90 de posturi și 539 de angajați din 1952 până la sfârșitul anului 2023”.

Deși există cinci regiuni, constatările sale indică o „dominanță generală combinată a Europei de Vest și de Sud”, care împreună au primit „peste 80% din toate numirile de la extinderea UE din 2004”, Europa de Nord fiind situată în mod unic, deoarece este „departe”. depășește toate celelalte regiuni atunci când se ajustează pentru mărimea populației.

Totuși, cetățenii Europei Centrale și de Est continuă să sufere o „clară” subreprezentare. Anul trecut, aceasta a cunoscut o „înrăutățire dramatică”, nici un singur cetățean din regiune nu a fost numit într-o poziție de conducere.

În afară de șovinism, se poate doar ghici de ce cetățenii din acea regiune sunt „reținuți” într-o asemenea măsură. Să fie oare pentru că, în ansamblu, ei tind să păstreze valori mai conservatoare și tradiționale – valori pe care UE „progresistă” nu este prea dornică să le susțină de către birocrații săi de vârf?

Pe lângă faptul că face diverse recomandări pentru remedierea acestei stări de fapt, raportul – cel mai amuzant – sfătuiește UE „mai presus de toate” să acționeze pe baza concluziilor sale și „să nu lase rezultatele acestei analize în seama mișcărilor eurosceptice”.

Criticii ar putea spune că UE se luptă să pună în practică sprijinul pentru diversitate în procesul său de numire – tocmai pentru că se teme de diverse puncte de vedere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră