TRAUMĂ. Cum a fost transformată o minoră româncă într-o sclavă sexuală în Germania

21 Apr 2017 | scris de Istvan Deak
TRAUMĂ. Cum a fost transformată o minoră româncă într-o sclavă sexuală în Germania

A trăit un an și jumătate cu teama că agresorii o vor ucide și îi vor răni familia. Acum are puterea să vorbească deschis despre trauma pe care a trebuit să o suporte.

Identitatea ei este protejată, tocmai pentru ca rețeaua de care încearcă să scape să nu îi pună viață în pericol

Conform Markische Allgemeine Zeitung este vorba despre o minoră din România, care a ajuns fără voia ei sclavă sexuală în Germania.

Scenariul este tipic pentru astfel de cazuri: metoda ”Loverboy”. Minorele sunt racolate pe rețelele de socializare de bărbați specializați în ademenirea lor.

Tinerele naive se îndrăgostesc și au încredere oarbă în promisiunile acestora. De obicei, victimele sunt alese din zonele rurale cu probleme financiare sau cu familii destrămate. Așa a pățit-o și Elvira (nume modificat).

Bărbatul de care s-a îndrăgostit i-a promis o viață mai bună în Germania. Deși nu îl cunoștea prea bine, ea i-a ascultat sfatul și a plecat la sora acestuia în Germania. I s-a promis că va lucra în bucătărie și va face curățenie.

“La început totul a fost în regulă. Ne-am înțeles bine și seara mâncam mereu împreună”, povestește ea la o întâlnire, organizată de clubul catolic pentru femei finanțat de Ministerul de Interne din Brandenburg.

Clubul protejează femeile de agresorii lor și le ajută să își găsească dreptatea în instanță, angajând avocați, consilieri, acoperind cheltuieli de deplasare și oferind asistență medicală. Printre altele, ei facilitează și reîntoarcerea în țara natală, dar tânăra nu vrea să audă de așa ceva.

“Nu este momentul să mă întorc în România. Locul acestor oameni este în închisoare, iar eu vreau să depun mărturie, astfel încât aceștia să fie pedepsiți”, spune tânăra.

Șase ani a fost ținută sclavă sexuală. Ea asigura bugetul familiei sorei așa-zisului iubit. Bărbatul, proxeneta și fiica acestora au dus-o bine pe spinarea minorei.

“A început să îmi ia toți banii. Mi-a dat voie să păstrez doar cinci euro. M-a izolat și nu aveam voie să vorbesc cu nimeni. Mi-a luat actele, nu mai aveam nici o oră liberă, în timp ce ei duceau o viață bună pe banii mei.

N-am putut să o mai văd pe mama și nici să vorbesc cu ea. A fost în primele zile în vizită la mine, dar nu am avut curajul să îi spun nimic. A fost ultima dată când am văzut-o. A dispărut fără urmă și nu știu ce s-a întâmplat cu ea”, povestește ea cu lacrimi în ochi.

Deși era minoră, proxeneta îi făcea viața un calvar. Devenise tot mai agresivă, o lovea fără motiv și o obliga să lucreze 16 ore pe zi. În casă dormea pe jos și nu avea voie să meargă la medic.

De teama amenințărilor că va fi arsă a îndurat chinul. Până a ajuns la capătul puterilor. “Am ajuns în punctul în care am zis că nu se mai poate așa. Vreau să scap, chiar dacă o să mă omoare”.

I-a povestit totul patronului bordelului, care i-a recomandat să meargă la poliție. Proxeneta a fost arestată și riscă să ajungă ani buni după gratii.

“Povestea Elvirei nu este un caz singular și nu este simptomatică doar pentru acele zone uitate ale Europei, ci și pentru Germania, fiindcă de aici provin cele mai multe fete care ne solicită consiliere.

Amenințările la adresa lor sunt mai mult verbale, dar destul de rar puse în practică. Teroarea psihică funcționează mai bine. Este mai eficientă și nu lasă urme fizice”, spune reprezentanta organizației In Via.

Românca și-a reluat viața. Urmează cursuri de germană și de două luni are acte noi de la Ambasada României. Vrea să meargă din nou la școală, să își termine studiile și apoi să îmbrățișeze o carieră în informatică.

Până atunci, ea continuă să lucreze ca prostituată. “Este pe cont propriu și își păstrează toți banii. Are prieteni și duce o viață normală”, notează sursa citată, prostituția fiind legală în Germania.

Alte stiri din Externe

Ultima oră