Ajutor pentru est-europeni în industria cărnii din Germania. Ce trebuie să ştie românii

23 Mar 2017
Ajutor pentru est-europeni în industria cărnii din Germania. Ce trebuie să ştie românii

Cei mai mulți muncitori în industria cărnii din Germania sunt originari din Estul Europei. La Dortmund, Kiel, Oldenburg și Rheda-Wiedenbrück lucrează șase consilieri în limbile poloneză, română, bulgară și ucraineană. Mulți muncitori est-europeni apelează la ajutorul lor, scrie  Deutsche Welle.

”Întregul proces industrial, de la sacrificare la producția de carne se află în mâna unor subcontractori. Iar pentru angajații lor, firmele germane nu sunt răspunzătoare”, afirmă Szabolcs Sepsi, de la centrul de consiliere ”Faire Mobilität” din Dortmund

Din 2014, și în această branșă se aplică salariul minim, care se ridică deocamdată la 8,75 euro. Dar angajatorii încearcă des să eludeze această sumă, se plânge Sepsi: de pildă ”printr-un calcul eronat al orelor de muncă, costuri pentru ascuțirea cuțitelor, echipament de muncă sau, chipurile, rezultate nesatisfăcătoare”. La finalul lunii i se pot retrage angajatului până la 200 de euro. 

Din 2015 s-ar fi adus îmbunătățiri prin faptul că unele companii s-au angajat voluntar la garantarea condițiilor mai atractive de muncă. 18 concerne din industria cărnii, printre care Tönnies, Westfleisch, Danish Crown, Vion și PHW și-au propus printre altele să reducă angajările prin subcontractanți. Angajații ar trebui să lucreze, în consecință, conform legii germane.

La companiile care au semnat voluntar pentru îmbunătățirea condițiilor, s-a aplicat angajarea după legea germană, spune Michael Andritzky, manager al Asociației Sectorului Alimentar (VdEW). Dar cu toate acestea, se văd puține schimbări în bine. 

”Firme care aveau până acum sediul în România, Polonia sau Bulgaria, au fost înregistrate în Germania. Cu același personal”, spune Szabolcs Sepsi. Astfel, angajații ar putea totuși să-și ceară mai ușor drepturile. 

Matthias Brümmer, managerul sindicatului NGG din Oldenburg, consideră că deciziile voluntare ale concernelor de a îmbunătăți condițiile de muncă sunt un eșec. Numai o mică parte a companiilor a semnat, iar aplicarea consecventă a măsurilor nu e garantată: ”Se lucrează în continuare cu contracte de prestări servicii”.

Contractele de prestări servicii sunt cea mai mare problemă a industriei cărnii; se încheie rar contracte fixe, spune sindicalistul: ”Acest sistem promovează exploatarea”. 

Astfel, carnea germană se poate obține ieftin și domină piețele străine. 1,9 milioane de animale sunt sacrificate zilnic în Germania. Cele mai mari 10 concerne au câștiguri de 20 miliarde euro și costuri reduse de producție, subliniază sindicatul NGG. Sacrificarea unui porc costă numai 1,50 euro atunci când se lucrează cu subcontractori. ”Importăm forță ieftină de muncă și exportăm carne ieftină”, este concluzia NGG. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră