Mihail Saakașvili a fost expulzat din Ucraina

13 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Mihail Saakașvili a fost expulzat din Ucraina

Fostul președinte georgian din perioada 2004-2013, Mihail Saakașvili, devenit lider de opoziție în Ucraina, a fost ridicat de trupele speciale într-un restaurant din Kiev și expulzat în Polonia. El era bănuit că ar fi pregătit o lovitură de stat, informează Europe1.fr.

Saakaşvili intrase în Ucraina în septembrie anul trecut, deși avea interdicție.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră poloneze a confirmat luni seară că autorităţile de la Varşovia l-au primit pe fostul preşedinte georgian, care fusese îmbarcat rapid într-un avion cu destinaţia Polonia.

"Mihail Saakaşvili se afla pe teritoriul ucrainean ilegal, şi de aceea a fost expulzat, pentru că pătrunsese pe teritoriul ucrainean încălcând legea", a anunţat anterior Poliţia de Frontieră ucraineană.

El a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în ţară pe la frontiera terestră, dar acţiunea a fost zădărnicită de manifestanţii susţinători ai fostului preşedinte georgian.

Saakaşvili s-a plasat apoi în fruntea manifestaţiilor anticorupţie de la Kiev, astfel că a autorităţile ucrainene l-au acuzat că încearcă să preia puterea prin forţă şi să-l înlăture pe preşedintele Petro Poroşenko, cel care îl numise guvernator al regiunii Odesa, dar cu care a intrat ulterior în conflict, astfel că acesta i-a retras cetăţenia ucraineană acordată anterior.

Arestat pentru scurt timp în decembrie, Saakaşvili a fost apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămâna trecută.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră