Franţa construieşte la Calais un zid. Împotriva migranţilor...

20 Sep 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Franţa construieşte la Calais un zid. Împotriva migranţilor...

Franța a început marți lucrările de ridicare a unui zid din beton pentru a împiedica accesul în portul Calais (nord) al migranților care vor să ajungă în Marea Britanie, relatează AFP,scrie agerpres.ro.

Muncitorii au început să toarne betonul pentru a ridica zidul ''anti-intruziune'' și ''anti-zgomot'', înalt de patru metri, care se va întinde pe o distanță de un kilometru de o parte și de cealaltă a căii rutiere ce duce în portul Calais, la câteva sute de metri de ''Jungla din Calais'', un bidonvil unde trăiesc între 7.000 și 10.000 de migranți, potrivit surselor.

Lucrările, efectuate de către o întreprindere din regiune, în vacarmul neîncetat al vehiculelor de pe șosea, se desfășoară sub supravegherea forțelor de ordine, fără să fie prezenți migranți în împrejurimi.

Format din panouri de beton armat încastrate în suporți metalici, zidul, care va fi însoțit de un rând de vegetație pe partea cu circulația vehiculelor, este construit în prelungirea gardului din sârmă ridicat de la jumătatea lui 2015 pentru a proteja tunelul pe sub Marea Mânecii ( 30 km de gard din sârmă). Zidul va fi prevăzut cu camere de luat vederi și cu un sistem de iluminat pentru supravegherea tentativelor de escaladare a sa, potrivit informațiilor obținute de AFP.

Șantierul, finanțat de către Marea Britanie, ar urma să coste 2,7 milioane de euro și să fie terminat până la sfârșitul anului, conform unui calendar al autorităților locale franceze.

Obiectivul are scopul de a-i împiedica pe migranți să invadeze autostrada în fiecare noapte, dar și de a face locul mai puțin atractiv pentru călăuze. Artera rutieră, situată în apropiere de ''Jungla din Calais'', este periodic luată cu asalt de către migranții care încearcă să blocheze camioanele pentru a se urca la bordul lor în scopul de a ajunge clandestin în Regatul Unit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră