Jumătate dintre clienții străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble, spune Moscova

19 Mai 2022
Jumătate dintre clienții străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble, spune Moscova

Aproximativ jumătate dintre companiile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont de ruble la Gazprombank pentru a-și onora plățile, a declarat joi vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Ria Novosti, scrie Le Figaro.

Potrivit ministrului, „54 de companii” sunt legate printr-un contract cu Gazprom Export. „După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale – în valută și în ruble – pentru a permite transferul de valută, conversia acestora în ruble și plata gazelor furnizate în ruble”, a precizat el.

„În următoarele câteva zile vom avea lista finală a celor care au plătit în ruble și a celor care au refuzat să plătească”, a adăugat el.

Ca răspuns la înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare pe care Rusia le avea în străinătate, Kremlinul a emis un decret prin care a introdus din aprilie o nouă procedură de plată a gazelor în două faze, cu prima plată într-un cont Gazprombank în euro sau dolari, apoi conversie în ruble într-un al doilea cont deschis la aceeași unitate.

Ocolirea sancțiunilor UE?
În timp ce Bruxelles-ul a hotărât în ​​mod repetat că un astfel de mecanism de conversie a rublei reprezintă o eludare a sancțiunilor UE, mai multe state membre dornice să-și mențină aprovizionarea au cerut clarificări Comisiei Europene.

Marți, gigantul energetic italian ENI și-a anunțat decizia de a deschide un cont în euro și altul în ruble la Gazprombank. În schimb, Gasum, compania responsabilă de importurile de gaze în Finlanda, a anunțat în aceeași zi că a refuzat să plătească exportul Gazprom în ruble și a spus că se teme de o reducere a aprovizionării cu gaze rusești.

Altor țări, precum Polonia sau Bulgaria, care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu susține economia rusă în timpul ofensivei din Ucraina, Gazprom le-a întrerupt deja gazul.

UE este principalul client al Rusiei și de la lansarea ofensivei în Ucraina caută să nu mai fie dependentă de hidrocarburile rusești.

Alte stiri din Externe

Ultima oră