Jihadi Jack, teroristul britanic spășit: Urăsc Statul Islamic mai mult decât o fac americanii!

14 Iun 2017
Jihadi Jack, teroristul britanic spășit: Urăsc Statul Islamic mai mult decât o fac americanii!

Jack Letts, sau Jihadi Jack, așa cum l-a denumit media britanică, este un tânăr de 21 de ani din Oxford, care a plecat în Orientul Mijlociu pentru a se alătura teroriștilor din Statul Islamic, și care a fost reținut de curând de o patrulă kurdă, fiind închis într-o închisoare din nord-estul Siriei,

Jack Letts s-a convertit la islam la doar 18 ani și și-a abandonat studiile, pentru a pleca în Iordania, de unde a ajuns apoi în Siria, în teritoriile controlate de Statul Islamic.

Jihadi Jack s-a căsătorit în Irak și a devenit tată la scurt timp. El a scăpat cu viață de un atac aerian al coaliției ce luptă înpotriva Statului Islamic, retrăgându-se în Raqqa, pentru a se recupera.

Letts spune că a fost dezamăgit de Statul Islamic, după ce jihadiștii au început să execute proprii susținători. "Îi urăsc mai mult decât o fac americanii. Mi-am dat seama că ei nu urmăresc cale adevărului. M-au închis de trei ori și m-au amenințat cu moartea", susține britanicul.

"Am căutat o călăuză și am mers în spatele ei prin câmpul de mine, până la un punct de trecere kurd, unde s-a tras în noi de două ori", a declarat Jihadi Jack unui reporter BBC.

Familia sa nu mai primise vreo veste de la el de trei ani, primind cu bucurie informația că este în viață, Părinții săi neagă implicarea sa în acțiunile Statului Islamic, și spun că a plecat în Siria din motive umanitare. "Dacă a avut de a face cu Statul Islamic, nu mai vreau să aud de el!", spune tatăl lui Letts.

Jihadi Jack ar dori să se întoarcă în Marea Britanie și să "își vadă de viață", însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime. Dacă va ajunge pe teritoriul Regatului Unit, el va fi închis și pus sub acuzare pentru acte de terorism.

Întrebat de reporterul BBC dacă și-ar dori ca autoritățile britanice să se implice în cazul său și să facă demersuri pentru a fi eliberat, Letts a declarat că nu își dorește ajutor din partea nimănui și că îl mulțumește starea în care se găsește așteptând în solitudine momentul în care cineva va decide  că este mai bine să îl ucidă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră