Indonezia numește noua capitală Nusantara, înlocuind-o pe actuala, Jakarta

20 Ian 2022 | scris de A.A.
Indonezia numește noua capitală Nusantara, înlocuind-o pe actuala, Jakarta

Indonezia plănuiește să-și numească noua sa capitală Nusantara, care se traduce prin „arhipelag”, atunci când birourile guvernamentale vor fi mutate în provincia Kalimantan de Est din Jakarta, pe insula Java.

Președintele Joko Widodo a anunțat pentru prima dată planul de a muta capitala Indoneziei în 2019, într-un efort de a ameliora provocările uriașe de mediu cu care se confruntă Jakarta și de a redistribui bogăția. Mișcarea a fost amânată din cauza pandemiei, dar ar putea continua în 2024.

Guvernul speră că va reduce povara asupra Jakarta, un oraș de 10 milioane, care este extrem de aglomerat, suferă inundații regulate și este unul dintre orașele cu gardul cel mai rapid de scufundare din lume din cauza extracției excesive a apelor subterane. Părți din nordul Jakarta scad cu aproximativ 25 cm pe an, din cauza tasării – inclusiv chiar și a digului proiectat ca tampon pentru comunități.

Noul nume a fost selectat din peste 80 de opțiuni de către Widodo și a fost ales pentru că reflecta geografia Indoneziei și era emblematic la nivel internațional, a declarat Suharso Monoarfa, ministrul planificării dezvoltării naționale. Unii au subliniat că alegerea s-ar putea dovedi confuză, deoarece Nusantara este folosită și pentru a se referi la națiunea arhipelagului în ansamblu. Alții s-au întrebat de ce Nusantara, un vechi termen javanez, a fost ales atunci când noua capitală era construită în Kalimantan.

Construcția ar putea începe în acest an, după ce un proiect de lege privind noua capitală a fost aprobat marți de parlament. Prin relocarea capitalei, guvernul speră și să redistribuie bogăția. Java găzduiește 60% din populația țării și mai mult de jumătate din activitatea sa economică - chiar dacă Kalimantan este de aproape patru ori mai mare.

În cadrul proiectului, Jakarta va rămâne centrul comercial și financiar al țării, dar funcțiile administrative ale guvernului se vor muta în Kalimantan de Est, la aproximativ 2.000 km (1.250 mile) nord-est de Jakarta.

Noua capitală va avea sediul în regiunile North Penajam Paser și Kutai Kartanegara. Ecologiștii au avertizat că mișcarea riscă să accelereze poluarea în Kalimantanul de Est și să contribuie la distrugerea pădurilor tropicale care găzduiesc urangutani, urși de soare și maimuțe cu nas lung.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră