Hong Kong: oamenii își evacuează animalele cu avioane private din cauza politicii "zero Covid"

27 Ian 2022 | scris de M.N.
Hong Kong: oamenii își evacuează animalele cu avioane private din cauza politicii "zero Covid"

Represiunea chineză și politica „zero Covid” îi împing pe mulți rezidenți să părăsească Hong Kong. Pentru a-și transporta animalele de companie, unii merg până acolo încât le trimit cu un jet privat pentru a ocoli restricțiile companiilor aeriene.

 

Hong Kong are una dintre cele mai stricte politici anti-Covid din lume acesta fiind motivul penru care mulți locuitori încep să părăsească definitiv teritoriul. Aproximativ 40% dintre locuitorii chestionați în 2021 au declarat că iau în considerare să părăsească orașul pentru a se stabili definitiv în altă parte cu familiile lor. Odată cu acest exod, s-a dezvoltat un fenomen surprinzător, după cum a dezvăluit CNN. Companiile de aviație private primesc solicitări speciale, oamenii de afaceri bogați închiriază avioane private special pentru animalele lor de companie.

 

„Suntem copleșiți de solicitări de evacuare a animalelor de companie din Hong Kong”, a declarat pentru CNN Olga Radlynska, șefa companiei aeriene Top Stars, specializată în zboruri private. Transportul câinilor, pisicilor sau rozătoarelor într-un jet arată ca „un capriciu ridicol”, subliniază compania americană. Cu toate acestea, „operatorii de jet-uri private explică că, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de guvern și a interdicțiilor temporare pentru zeci de companii aeriene, a devenit aproape imposibil să găsești un zbor comercial care transportă animale de companie”.

Și nu sunt doar câini și pisici la bord. Top Stars a transportat și hamsteri și iepuri, în timp ce Jolie Howard, CEO al L'Voyage, susține că a transportat păsări și țestoase. Aceste solicitări s-au intensificat după ce peste 2.500 de animale au fost eutanasiate în Hong Kong, după ce un singur caz de variantă Delta a fost depistat la un hamster.

Această decizie a autorităților, denunțată de Societatea pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (SPCA) și printr-o petiție care a strâns peste 38.000 de semnături, a stârnit proteste.

Pe măsură ce „Hong Kong-ul își extinde eforturile de a lupta împotriva coronavirusului la animalele de companie, comentează Financial Times, rezidenții care își permit, părăsesc țara împreună cu tovarășii lor cu blăniță”. Cotidianul britanic a contactat mai multe companii aeriene private, precum Pet Holidays sau Dog Express, care au explicat că au planificate zboruri pentru animale către Canada, Taiwan, Singapore și Marea Britanie.

 

"Animalele de companie fac parte din familie. Mulți oameni așteaptă 12 luni pentru un zbor. Din câte am înțeles, există câteva mii de animale (în Hong Kong) care așteaptă să se îmbarce pentru a-și găsi stăpânii", spune Jolie Howard, citată de CNN.

Dar pentru a putea călători, chiar și cu un jet privat, animalele trebuie să-și arate documentele: toate trebuie să aibă microcip, documente valabile, o dimensiune corespunzătoare și certificate cu toate vaccinurile necesare zborului. Prețul mediu pentru transportul animalelor cu avionul privat: aproximativ 22.000 USD.

 

Sursa: Courrier International

Alte stiri din Externe

Ultima oră