Guvernul SUA finanțează un site ce răspândește știri false legate de pandemie

29 Mai 2020 | scris de A.A.
Guvernul SUA finanțează un site ce răspândește știri false legate de pandemie

Guvernul Statelor Unite al Americii finanțează un site de știri din Armenia ce răspândește știri false legate de coronavirus și duce o amplă campanie împotriva vaccinării, precizează The Guardian.

Site-ul Medmedia.am a fost lansat cu ajutorul Departamentului de Stat al SUA prin intermediul unui grant. Scopul acestuia era să promoveze democrația, dar a sfârșit prin a răspândi informații false despre COVID-19, conform investigațiilor britanicilor de la openDemocracy.

Printre pricipalele subiecte răspândite de site sunt cele legate de ”falsa pandemie” și de zvonuri legate de sume de bani oferite familiilor celor decedați pentru a accepta ca pe certificatul de deces să fie trecut coronavirusul ca motiv.

Grantul a fost acordat de Departamentul american unui ONG local, Asociația Armeană a Tinerilor Doctori. ONG-ul a lansat acest site și este conduc de un doctor extrem de controversat, Gevorg Grigoryan.

Pe parcursul anilor, el s-a făcut cunoscut ca un aspru critic al guvernului, a politicilor Ministerului Sănătății, dar și a programelor de vaccinare. În 2014 s-a implicat activ în lupta împotriva LGNT și chiar a postat pe o rețea de socializare că ”persoanele homosexuale ar trebui să fie arse într-un loc public”.

Grigoryan care a declarat că nu se opune vaccinării, s-a aliat cu un cunoscut jurnalist și avocat, amândoi având legături strânse cu un important pardit de dreapta, Veto. Ei au precizat că principalul scop al site-ului este acela de a investiga răspunsul autorităților în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Pagina oficială de Facebook a site-ului a raportat săptămâna aceasta că primul ministru Nikol Pashinyan, a pierdut bătălia cu coronavirus, a gestionat total greșit pandemia.

Grigoryan a negat orice legături cu vreun partid politic, declarând că Medmedia reprezintă un proiect de descoperire a datelor exacte și corecte.

”Dacă privim pandemia ca o armă politică, nu o să ajungem foarte departe. Dar dacă privim din punctul de vedere al unui expert, cifrele vorbesc de la sine”.

Armenia a raportat aproape 7.100 de persoane pozitive, dar și o creștere a ratei de infectare. Țara se luptă cu probleme serioase legate de politicile de vaccinare din cauza propagandelor vehemente anti-vaccinare.

Departamentul de Stat american a refuzat să ofere informații legate de mărimea grantului acordat ONG-ului precizând că este în curs de investigare a site-ului.

Site-ul Ambasadei SUA în Armenia precizează că acest granturi sunt oferite mediei locale pentru a sprijini transparența guvernamentală, protecția drepturilor omului, eliminarea corupției și pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea economică.

Marea majoritate a știrilor publicate de Medmedia erau strict zvonuri false legate de noul virus, iar postările de pe Facebook promovau teorii conspiraționiste.

Grigoryan a relatat jurnaliștilor The Guardian că Ambasada SUA i-a adresat o serie de întrebări legate de teoriile promovate, dar el a precizat că acestea sunt opiniile proprii ale doctorilor, ale specialiștilor, iar site-ul nu promovează lipsa politicilor de vaccinare.

Controversatul medic a precizat că toate știrile promovate fac ca vocea publicului să conteze și este important ca ei să primească un răspuns în cel mai scurt timp.

Alte stiri din Externe

Ultima oră