GERMANIA A ALES. Dacă Merkel nu e, nimic nu mai e

28 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
GERMANIA A ALES. Dacă Merkel nu e, nimic nu mai e

Germanii au ales duminică. Iar rezultatul surprinde un pic și lasă scena politică debusolată, mai ales că Angela Merkel, Doamna de Fier a Germaniei, iese din scenă.

Social democrații germani au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale de duminică, impunându-se la limită în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa care în care va fi decis viitorul cancelar al celei mai mari economii europene.

Partidul conservator Uniunea Creştin Democrată (CDU), care a ajuns la cel mai scăzut nivel la alegerile legislative din Germania, are nevoie de înnoire, a recunoscut luni preşedintele său şi candidat la funcţia de cancelar, Armin Laschet, potrivit AFP, informează Agerpres.

Partidul cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, situat pe poziţia a doua, după social-democraţi, este totuşi pregătit să înceapă negocieri cu liberalii din FDP şi cu Verzii în încercare de a forma viitorul guvern, a adăugat Laschet într-o conferinţă de presă.

Liderul conservatorilor a recunoscut că un rezultat de sub 30% nu este ambiţia CDU-CSU. El a evidenţiat în special rezultatele slabe obţinute în estul Germaniei.

CDU a fost forţa politică dominantă în fosta Germania de Est comunistă timp de trei decenii, de când fostul lider al partidului, Helmut Kohl, a promovat reunificarea în 1990 şi le-a promis votanţilor din această regiune mai săracă "peisaje înfloritoare", reaminteşte Reuters.

Majoritatea germanilor nu doresc ca liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, să încerce formarea viitorului guvern, după ce blocul conservator s-a plasat pe locul al doilea, în urma social-democraţilor, la recentele alegeri parlamentare din Germania, indică mai multe sondaje de opinie date publicităţii marţi, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

Blocul conservator CDU-CSU a obţinut 24,1% din voturi în scrutinul desfăşurat duminică, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD), cel mai vechi partid din Germania, s-a plasat pe prima poziţie, cu 25,7% din sufragii.

Verzii au luat 14,8% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5%. A cincea formaţiune intrată în parlamentul federal va fi Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care duminică a obţinut 10,3% din sufragii.

Atât candidatul social-democrat Olaf Scholz, cât şi cel conservator Armin Laschet au anunţat că vor să formeze un guvern de coaliţie. Presiunea mai mare este însă pe Laschet, mai multe voci importante din propriul partid susţinând că scrutinul nu i-a dat un mandat de a forma viitorul guvern cu el în postul de cancelar.

Un prim sondaj, realizat de institutul Civey pentru publicaţia Augsburger Allgemeine, arată că 71% dintre germani consideră că este greşit ca Armin Laschet să revendice funcţia de cancelar, în timp ce 22% dintre cei 5.000 de respondenţi susţin intenţiile liderului conservator.

Dintre simpatizanţii blocului conservator, 55% îl sprijină pe Laschet în încercarea de a-i succeda Angelei Merkel la conducerea guvernului german, iar 32% consideră că este greşit ca el să devină cancelar.

Un alt sondaj, realizat de Insa şi publicat de cotidianul Bild, indică faptul că 51% dintre germani sunt de părere că Armin Laschet nu ar trebui să mai fie liderul CDU, în timp ce 21% susţin contrariul. Doar 13% cred că Laschet ar trebui să devină cancelar.

În fine, un sondaj realizat de agenţia Infratest Dimap pentru postul de televiziune public ARD arată că 55% dintre germani ar susţine un guvern de coaliţie format din SPD, Verzi şi FDP. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră