EXCLUSIV FOTO. Alegerile parlamentare din Germania, sub impactul schimbărilor climatice

26 Aug 2021 | scris de Istvan Deak
EXCLUSIV FOTO. Alegerile parlamentare din Germania, sub impactul schimbărilor climatice Galerie foto (10)

A rămas o lună până la alegerile parlamentare din Germania, programate pentru data de 26 septembrie 2021. Miza este uriașă: cine va deveni noul cancelar al Germaniei dupa 16 ani de domnie a Angelei Merkel.  Partidele sunt împărțite în viziune și doctrină, însă un lucru îi leagă pe toți: preocuparea pentru climă.

Fie că vobim despre combaterea schimbărilor climatice, justiție climatică sau mai simplu alegerea unui nou mod de viață, această temă preocupă toate partidele Germaniei.  Partidele aflate la putere SPD și CDU/CSU ating subiectul tangențial, fiindcă ar fi neadecvat să ceară măsuri ferme în campanie, în timp ce ei au fost ani buni la putere și nu le-au realizat.

”Verzii” și Partidul Ecologist ODP încearcă să fructifice tema la maximum, alții sunt mai rezervați în promisiuni. Până și populiștii de dreapta de la Alternativa pentru Germania (AfD) au preluat tema, însă invocă “isteria climatică” și cer măsuri concrete și juste.

Sunt multe partide mici, necunoscute publicului larg din și din afara Germaniei, cum ar fi VOLT, care marșează pe această temă. “Schimbările climatice nu se opresc la graniță”. Ei cer măsuri la nivel european prin care să se atinga neutralitatea climatică până în 2040.

”Verzii” de la Die Grunen invocă faptul că “economia și clima merg împreună, dar fără crize”. Ei atrag atenția că nu există scurtături sau drumuri alternative către atingerea obiectivelor climatice. Tot Die Grunen susțin că aceste alegeri sunt despre alegerile climatice, și că este o ultima șansă ca politicul să intervină prompt și ferm: “ Trebuie să protejăm planeta, fiindcă e singura pe care o avem”.

Liberalii de la FDP sunt de părere că salvarea climatică poate veni doar din economia de piață. Partidul Veganilor încearcă să atragă atenția asupra faptului că schimbarea stilului de viață ar economisi mai mult CO2 decât mașinile electrice sau hibrid, în timp ce ”Ecologiștii” de la ODP fac un apel disperat ”să nu stingem planeta că ne va stinge ea pe noi”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră