General iranian, ucis la ordinul lui Donald Trump în Irak. Liderul Iranului a promis răzbunare

03 Ian 2020
General iranian, ucis la ordinul lui Donald Trump în Irak. Liderul Iranului a promis răzbunare

Unul dintre cei mai periculoşi şi puternici generali iranieni, Qasem Soleimani, a fost ucis în noaptea de joi spre vineri, în Irak la ordinul lui Donald Trump. După moartea sa conducătorul iranian a decretat doliu national şi a promis răzbunare.

Potrivit Digi24.ro, Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internaţional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Acţiunea a fost comandată chiar de preşedintele american, Donald Trump, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene şi pentru a-i proteja pe cetăţenii americani.

Qasem Soleimani răspundea direct în faţa ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Unitatea pe care o conducea era considerată o grupare teroristă de către SUA şi a oferit sprijin pentru regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi pentru alte grupări pro-Iran din regiune. 

Alături de generalul iranian Qasem Soleimani, în atac a fost ucis şi comandantul unei miliţii irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. "Inamicul american şi cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis şi Qasem Soleimani", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Forţelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează miliţiile susţinute de Iran, potrivit site-ului de ştiri.

În 31 decembrie, Donald Trump ameninţase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.

Generalul Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, dobândise un statut de celebritate în ţara natală şi în străinătate. 

El a supravieţuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agenţiile occidentale, israeliene şi arabe în ultimele două decenii, mai notează sursa citată.

Reacţia lui Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qasem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. "La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani", se arată într-un comunicat al Departamentului american al Apărării.

"Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene", explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul susţine că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a avizat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Urmează răzbunarea 

Conducătorul Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei a decretat trei zile de doliu naţional în ţara sa şi s-a angajat să răzbune moartea generalului său influent.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani. Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a avertizat tot vineri pe contul său de Twitter că uciderea generalului, la ordinul preşedintelui SUA, Donald Trump, este "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă".

Autorităţile americane i-au somat pe toţi cetăţenii Statelor Unite să părăsească Irakul de urgenţă. "Din cauza tensiunilor crescânde în Irak şi în regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să plece din Irak imediat. Cetăţenii americani ar trebui să plece din Irak pe calea aerului, iar dacă acest lucru nu este posibil, să treacă graniţa terestră în ţările învecinate", se arată în alerta de securitate emisă de SUA.

Acestea mai arată că din cauza atacurilor susţinute de miliţiile pro-iraniene la sediul ambasadei din Bagdad, operaţiunile consulare au fost suspendate. "Cetăţenii americani să nu se apropie de sediul ambasadei", se arată în alertă. 

UPDATE

Turbulentul lider şiit Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să "ţină aproape", reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak, informează AFP şi Reuters.

Moqtada Sadr a făcut acest anunţ pe Twitter, la câteva ore după uciderea la Bagdad, într-un raid american, a influentului general iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.

La rândul său, premierul demisionar al Irakului Abdel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american în care au fost ucişi generalul iranian Qassem Soleimani şi locotenentul său în Irak, Abou Mehid al-Mouhandis, "vor declanşa un război devastator în Irak".

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră