Franţa: Candidatul prezidenţial Francois Fillon, anchetat oficial în scandalul "Penelopegate"

24 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Franţa: Candidatul prezidenţial Francois Fillon, anchetat oficial în scandalul "Penelopegate"

Un judecător a fost desemnat să-l ancheteze pe Francois Fillon, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa, în aşa-numitul scandal Penelopegate, privind angajarea fictivă a soţiei sale şi a celor doi copii, relatează BBC.

Judecătorul va avea acum puteri mai mari decât în ancheta preliminară, dar poate decide şi renunţarea la caz. Fillon, care neagă acuzaţiile, spune că acestea au ca scop distrugerea lui şi a republicanilor.

Până recent, Fillon era favorit în cursa prezidenţială, programată  la sfârşitul lui aprilie - începutul lui mai, dar acum se confruntă cu presiuni pentru a se retrage.

Fostul premier a coborât în sondaje, clasându-se după candidatul extremei drepte Marine Le Pen şi fiind umăr la umăr cu centristul Emmanuel Macron.

O revistă franceză de satiră, Le Canard Enchaine, a dezvăluit că soţia lui Fillon, Penelope, a fost plătită cu sute de mii de euro pentru o muncă pe care nu a făcut-o niciodată.

Cuplul a susţinut că Penelope a fost angajată legal ca asistent parlamentar, iar avocatul acesteia, Pierre Cornut-Gentille, a declarat că are dovezi pentru munca prestată.

Numai că presa franceză a prezentat un interviu difuzat în 2007 în care Penelope Fillon afirma că nu a lucrat niciodată ca asistentă a soţului său.  

Anchetatorii cercetează şi efectuarea unor plăţi de peste 80.000 de euro efectuate către cei doi copii ai cuplului Fillon, Marie şi Charles, când tatăl lor era senator, între 2005 şi 2007.

Francois Fillon a declarat că ei au fost plătiţi ca avocaţi, pentru activităţi specifice, dar nici unul dintre copii nu avea o astfel de calificare la acea vreme. Conform Le Canard Enchaine, cei doi copii nu erau plătiţi pentru activităţi ocazionale, ci pentru joburi full-time.

Alte stiri din Externe

Ultima oră