Fiecare cu americanul lui. Grupări finanţate de CIA şi Pentagon se bat între ele

28 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Fiecare cu americanul lui. Grupări finanţate de CIA şi Pentagon se bat între ele

Iata că,potrivit Los Angeles Times,citat de Agerpres,aceste grupări finanţate de ameicani au început să se lupte între ele.
“Este o provocare enormă”, a comentat pentru Los Angeles Times Adam Schiff, cel mai important membru democrat din Comitetul pentru informații al Camerei Reprezentanților, care a descris ciocnirile între diferite grupări susținute de SUA drept “un fenomen destul de nouţ, care ţface parte din jocul de șah tridimensional de pe câmpul de luptă sirian”

Acest fenomen capătă amploare şi arata că influenţa americanilor asupra grupărilor pe care le-au finanţat şi instruit de-a lungul timpului scade în mod dramatic.

Ziarul american dă exemplu o miliţie siriana inarmata de CIA,Fursan al Haq a fost alungată din orasul Marea de Forţele Democrate Siriene ,o grupare finanţata de Pentagon.
În ultimul timp au loc confruntări tot mai dese în care gruparile rebele, pe lânga faptul că se bat cu Statul Islamic şi Assad ,periodic,se confruntă şi între ele. Fenomenul este vizibil în zona Alep-ului acolo unde se înregistrează sş confruntari între gruparile Statului Islamic.

Mai mult ,în zona s-au reaprins vechile tensiuni între grupările etnice-kurzi, turkmeni şi arabi.

'Este un război complicat, cu multe fațete, în care opțiunile noastre sunt extrem de limitate. Știm că ne trebuie un partener pe teren. Nu putem învinge Statul Islamic fără această parte a ecuației, așa încât încercăm în continuare să clădim aceste relații”, a explicat un oficial american, sub rezerva anonimatului,scrie Agerpres.

De ce s-a ajuns aici? Pentagonul sprijină deschis toate grupările care luptă împotriva Statului Islamic iar CIA s-a ocupat mai mult de grupările care luptă împotriva lui Assad. Intervenţia Rusiei a bulversat toate câmpurile de luptă iar aceste grupari s-au trezit că se află in aceiasi zonă de conflict iar interesele lor sunt diferite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră