Export leninist din fontă în Germania de Vest. Lenin va avea statuie într-un oraş german

07 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Export leninist din fontă în Germania de Vest. Lenin va avea statuie într-un oraş german

O statuie a lui Vladimir Ilici Lenin va fi ridicată în orașul Gelsenkirchen, prima lucrare de acest fel din spațiul fostei Germanii de Vest.

Este o victorie a partidului de stânga MLPD, care a câștigat un proces cu autoritățile orașului, care au încercat să oprească demersul, relatează The Guardian.

În timp ce statui ale lui Lenin au făcut parte cândva din peisajul multor orașe și municipalități din fosta Germanie de Est, niciuna nu a fost ridicată vreodată într-un spațiu public din vestul Germaniei.

Acest gest are loc în contextul în care mai multe statui ale lui Lenin din spațiul european ex-comunist au fost dărâmate în ultimii treizeci ani. În ultimii ani statuile lui Lenin din Kiev și Harkov au fost doborâte de protestatarii ucrainieni.

O instanță a permis partidului marxist-leninist din Germania, MLPD, să plaseze statuia metalică în afara sediului său. Autoritățile orașului au încercat să-i oprească, ordonând oprirea construirii unui piedestal din beton pe care lucrarea trebuia să stea. Muncicipalitatea susține că statuia va ”perturba vederea” unei clădiri învecinate și ar încălca regulile de conservare a monumentelor istorice.

Șeful MLPD, Gabi Fechtner, a declarat presei germane: ”Suntem foarte fericiți. Gelsenkirchen este un oraș al muncitorilor și Lenin se încadrează foarte bine aici”.

Un purtător de cuvânt al orașului a spus că autoritățile „vor contesta hotărârea instanței”.

Statuia urmează să fie dezvelită pe 14 martie, în cadrul unei ceremonii care ar putea atrage susținători de stânga din toată țara. MLPD s-a străduit să o ridice înainte 22 aprilie, când de împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Lenin.

Efigia din fontă, de 2,15 metri, a fost realizată în anii 1930 în Uniunea Sovietică și a fost achiziționat de către MLPD dintr-un oraș din Republica Cehă pentru o sumă nedezvăluită, în urma unei licitații online.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră