Unsprezece morţi în Germania, în urma unor atacuri ale unui extremist de dreapta

20 Feb 2020
Unsprezece morţi în Germania, în urma unor atacuri ale unui extremist de dreapta

Extremismul face din nou victime în Germania. De data aceasta, la Hanau, lângă Frankfurt, unde au pierit 11 persoane. Este vorba despre persoane împuşcate mortal în două atacuri, dar şi despre presupusul autor al crimelor.

Presa locală a anunţat că o scrisoare lăsată de autorul atacurilor ar fi explicat care au fost motivele care au stat la baza acestora, iar motivele sunt extremiste.

Poliţia examinează scrisoarea, precum şi o înregistrare video, în care autorul revendică atacurile. Ambele au fost găsite la domiciliul suspectului, scrie Deutsche Welle.

Procurorii federali au anunţat joi că au preluat ancheta. Nu există nicio dovadă că ar mai exista un alt autor, scrie presa locală.

Presupusul atacator a fost găsit mort în locuinţa sa, iar tot acolo a mai fost găsit un cadavru. Este vorba despre mama presupusului atacator, o femeie în vârstă de 72 de ani.

Potrivit unor informaţii provenite din surse de securitate, citate de Focus, presupusul autor din Hanau a postat un clip video pe YouTube cu câteva zile înaintea crimei. În acest clip video, el vorbeşte în engleză, adresând un "mesaj personal tuturor americanilor".

Clipul, care era încă disponibil joi dimineaţă, a fost înregistrat cel mai probabil într-un apartament privat şi postat acum câteva zile.

În acest document, bărbatul spune că există instalaţii militare subterane în Statele Unite, în care sunt maltrataţi copii şi ucişi. Acolo ar fi slăvit Diavolul, iar cetăţenii americani ar trebui să se trezească şi "să lupte imediat" împotriva acestor condiţii.

Cetăţeni turci se numără printre persoanele ucise în cele două atacuri care au avut loc miercuri seara în oraşul Hanau din sud-vestul Germaniei, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, preluată de AGERPRES.

Ankara aşteaptă de la autorităţile germane "să depună maxim de efort" posibil pentru a aduce lumină în acest incident, a spus Ibrahim Kalin.

Potrivit cotidianului Bild, citat de dpa, unele dintre victime aveau rădăcini kurde. De asemenea, 5 dintre cele 9 persoane ucise în timpul atacurilor erau tineri, printre acestea numărându-se şi o femeie.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi "dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă", a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite, după ce poliţia a anunţat în jurul orelor locale 06:00 că l-au descoperit mort pe presupusul autor al atacurilor.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru federal al apărării în Germania, s-a declarat ''profund şocată'' de atacurile ucigaşe cu focuri de armă care au avut loc miercuri seara în Hanau.

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat joi ''otrava'' reprezentată de rasism în Germania.

''La acest moment există multe indicii că autorul a acţionat pe baza unor motivaţii rasiste, de extremă dreapta, din ură faţă de oameni cu alte origini, religie sau înfăţişare. Rasismul este otravă, ura este otravă şi această otravă există în societate şi este vinovată pentru prea multe crime'', a declarat Merkel.

Ea a adăugat că anchetatorii germani fac tot posibilul pentru a clarifica toate circumstanţele acestui eveniment tragic.

UPDATE

UPDATE

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat atacurile din Germania, transmiţând condoleanţe familiilor îndoliate şi solidaritatea României pentru Germania, într-o postare în limba engleză pe contul său de Twitter.

 

I strongly condemn the violent attacks against innocent people that took place in #Hanau. My condolences to those who have lost family and friends! Romania stands in solidarity with #Germany.

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 20, 2020

 

UPDATE

Potrivit unor informaţii provenite din surse de securitate, citate de Focus, presupusul autor din Hanau a postat un clip video pe YouTube cu câteva zile înaintea crimei. În acest clip video, el vorbeşte în engleză, adresând un "mesaj personal tuturor americanilor".

Clipul, care era încă disponibil joi dimineaţă, a fost înregistrat cel mai probabil într-un apartament privat şi postat acum câteva zile.

În acest document, bărbatul spune că există instalaţii militare subterane în Statele Unite, în care sunt maltrataţi copii şi ucişi. Acolo ar fi slăvit Diavolul, iar cetăţenii americani ar trebui să se trezească şi "să lupte imediat" împotriva acestor condiţii.

Înregistrarea video nu face nicio referire la un act de violenţă imediat în Germania, mai scrie Focus.

Motivul actelor care au dus în cele din urmă la moartea a 11 persoane (inclusiv suspectul) rămâne, deocamdată, necunoscut.

UPDATE

Reporterul DW Rebecca Staudenmaier a stat de vorbă la Hanau cu un martor al acestei nopți de groază. Ali Mengücek, în vârstă de 49 de ani, locuiește de patru decenii în centrul orașului, în apropierea barului în care a avut loc primul incident armat: "Mă întorceam acasă cu fiicele mele, când am văzut patru bărbați care stăteau acolo, în grupuri de câte doi. Cu toții erau înalți și tineri, aveau maxim 40 de ani. Locuiesc la 50 de metri de locul unde stăteau. Când am ajuns acasă și am încuiat ușa, am auzit șase focuri de armă. Cred că s-au scurs doar șase sau șapte minute de când am trecut pe lângă acei bărbați cu copiii mei. Am deschis geamul, oamenii alergau pe stradă și urlau. După vreo cinci minute venise deja poliția."

Ali Mengücek a mai declarat pentru DW că a văzut resturi de muniție pe stradă, cu două ore mai târziu, și a anunțat poliția.

Potrivit reporterului DW Rebecca Staudenmaier, barul în care a avut loc primul incident armat era un local frecventat de membrii comunității kurde din Hanau. Multe dintre victime locuiau pe aceeași stradă. 

UPDATE

Chestiunea extremismului în creştere în Germania este una actuală şi apare din ce în ce mai insistent pe agenda publică. Deutsche Welle face un mic bilanţ.

Lista ororilor devine tot mai lungă. În landul Hessa un presupus neonazist l-a împuşcat pe politicianul local Walter Lübcke.

În Saxonia Anhaltină au murit doi oameni după atacul nereuşit asupra sinagogii din Halle, plină de credincioşi.

În fiecare zi, undeva în Germania, sunt jigniţi sau atacaţi la propriu oameni din cauza culorii pielii lor, a religiei sau orientării sexuale.

Serviciul pentru Protecţia Constituţiei "Verfassungschutz", contraspionajul german, consideră între timp că 12.700 de extremişti de dreapta sunt potenţial violenţi.

Spre comparaţie, în 2011, când a fost descoperită seria de crime comisă de gruparea teroristă de extremă dreaptă Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), numărul lor se ridica la 9.800.

UPDATE

Atacurile armate de miercuri seara. Sunt anchetate ca acţiuni teroriste, a declarat joi ministrul german de interne Peter Beuth. ''Pe baza a ceea ce ştim acum, cu siguranţă a existat un motiv xenofob. Au fost vizate în special persoane din străinătate", a spus el după o informare de presă.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi "dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă", a anunţat şi un purtător de cuvânt al Parchetului.

Potrivit Bild, suspectul era cetăţean german şi în maşina lui au fost găsite reviste despre muniţie şi arme. El avea şi licenţă de vânătoare cu arme de foc. 

UPDATE

Cotidianul Bild publică fotografia suspectului identificat drept Tobias Rathjen.

UPDATE

Tabloidul turc Hurriyet scrie, citând un martor ocular, că atacatorul a împuşcat mai întâi trei clienţi turci care mâncau, apoi pe chelnerul turc de la un bar. A mai împuşcat apoi un turc de 20 de ani, un bosniac de 20 de ani şi pe chelneriţa de la barul "Arena".

Poliţia landului Hessa a creat un portal dedicat actului terorist de la Hanau. Pot fi trimise fotografii, clipuri video şi alte documente şi informaţii pentru a ajuta poliţia în clarificarea circumstanţelor în care au fost comise atacurile.

UPDATE

Una dintre victimele atacurilor din Germania este un român, potrivit presei germane. Potrivit autorităților germane, cele nouă persoane ucise în cele două atacuri aveau între 21 și 44 de ani, printre ei numărându-se emigranți din România, Turcia, Bosnia și Bulgaria.

Identitatea românului nu a fost deocamdată făcută publică.

UPDATE

Una dintre victimele atacurilor din Germania este un român de doar 23 de ani dintr-o comună din județul Giurgiu, potrivit Antena3, care a luat legătura cu unchiul victimei.

Unchiul lui Viorel a povestit, joi la Sinteza zilei, cum a nimerit tânărul în mijlocul focurilor de armă trase atacator.

"El ieșise de la muncă și a vrut să-și ia un suc. A oprit mașina în parcare lângă un chioșc. Nu a mai apucat să iasă din mașină că acel terorist a ieșit din chioșcul respectiv, unde a împucat cu rafale mai mulți oameni și când l-a văzut pe el în mașină a tras și asupra lui", a spus, Marian Pătuleanu, unchiul lui Viorel.

Viorel locuia de 5-6 ani în Germania cu familia și era curier. Era singurul copil al familiei.

UPDATE

Tânărul în vârstă de 21 de ani din Singureni, decedat în urma atacului armat la Hanau, în Germania, îşi cumpărase o casă în comună cu banii strânşi în străinătate şi intenţiona să se întoarcă acasă şi să îşi întemeieze o familie.

"Am aflat ieri (joi - n.r.) că părinţii lui cu care era plecat la muncă în Germania nu îl mai găsesc şi îl caută. Ei stăteau foarte aproape de locul unde a fost împuşcat şi au auzit nişte împuşcături din casă. Băiatul se întorcea de la muncă, voia să îşi ia ceva de băut şi de mâncare şi a parcat maşina chiar la chioşcul din cartier. Părinţii lui au auzit împuşcăturile din casă şi nu au ştiut că baiatul lor e înconjurat de lume şi se află printre victime", a declarat, pentru AGERPRES, Ana Maria Danciu, verişoara tânărului decedat.

Şi primarul localităţii Singureni, Marian Pătuleanu, a declarat că părinţii lui au auzit împuşcăturile şi au văzut maşina băiatului şi pe el în poze puse de cetăţeni pe Facebook.

"Părinţii lui, în momentul în care s-a întâmplat atentatul, au fost acolo pentru că au auzit împuşcăturile şi au văzut maşina şi pe el în poze după ce diferiţi cetăţeni au început să filmeze după atentat. Maşina fusese înscrisă la Bucureşti şi abia o înscrisese în Germania, era cu numere de Germania, acel atentator era înăuntru când el a parcat acolo şi i-a împuşcat pe cei din interior după care l-a văzut şi pe el în maşină şi l-a împuşcat şi pe el. Părinţii i-au recunoscut maşina cu care se întorcea zi de zi de la lucru. El de abia ieşise de la muncă şi se oprise la chioşc să-şi ia un suc. Acum, am înţeles de la unchiul băiatului care se află, de asemenea, la muncă în Germania şi cu care ţin legătura pentru că părinţii sunt distruşi, că şi autorităţile au confirmat că Vili Păun Viorel se află printre victimele atacului armat de la Hanau", a spus Marian Pătuleanu.

În faţa porţii casei unde a locuit tânărul decedat au fost puse poze cu acesta şi oamenii din comună au aprins lumânări.

UPDATE

Atacurile comise în această săptămână în oraşul Hanau (centrul Germaniei) au fost unele teroriste cu o motivaţie rasistă, a afirmat vineri ministrul federal german de interne Horst Seehofer, citat de dpa, preluată de agerpres.ro.

''Crimele de la Hanau sunt în mod clar un atac terorist motivat de rasism'', a spus Horst Seehofer la Berlin.

El a adăugat că este vorba despre ''al treilea atac terorist în numai câteva luni'' din Germania.

UPDATE

Repatrierea cadavrului lui Viorel va fi asigurată prin fondul pentru situaţii de urgenţă, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, precizează ministerul român într-o informare transmisă joi seara.

Consulatul General al României la Bonn este în contact cu autorităţile locale şi a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistenţa necesară în astfel de situaţii, precizează sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră