Donald Trump o face praf pe Angela Merkel, într-un interviu pentru Bild şi The Times. Ce părere are despre NATO

16 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Donald Trump o face praf pe Angela Merkel, într-un interviu pentru Bild şi The Times. Ce părere are despre NATO

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, continuă să atace, servind câte un uppercut liderilor străini. De data asta i-a venit rândul cancelarului german Angela Merkel.

Într-un interviu acordat cotidianului popular german Bild şi cotidianului britanic The Times, dat publicităţii luni, el atacă politica de primire de refugiaţi implementată de cancelarul german, apreciind-o drept „eroare catastrofală”.

Cancelara germană a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranți, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria.

În total, Germania a înregistrat un număr record de 890.000 de solicitanți de azil în 2015, cifră redusă la 280.000 în 2016, urmare a unei clare înăspriri a politicii guvernului în materie de imigrare.

“Şi nimeni nu ştie nici măcar de unde vin aceştia. Eu cred că a făcut o eroare catastrofală, o foarte gravă eroare”, a spus miliardarul new-york-ez, adăugând că el are un mare respect pentru şefa Guvernului german, pe care o descrie drept unul dintre cei mai importanţi lideri mondiali.

“Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aș susține-o” la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, “în cazul în care aș susține pe cineva”, a mai spus Trump.

El a apreciat că urmărileacestei politici s-au făcut recent "clar simțite" în Germania, aluzie la atentatul comis asupra Târgului de Crăciun din Berlin, la 19 decembrie, atentat soldat cu moartea a 12 persoane şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Președintele ales american a apreciat că Berlinul, mai degrabă decât să primească refugiați, ar fi făcut mai bine să militeze mai susținut pentru obținerea creării de zone de excludere aeriană în Siria pentru a proteja populația locală de bombardamente. “Țările din Golf ar fi trebuit să plătească pentru asta, au mai mulți bani decât oricine altcineva”, a spus Trump, potrivit Bild.

Ambiţiile politice ale doamnei Merkel ar putea avea de suferit din cauza politicii sale privind refugiaţii şi a evenimentelor care au dat de gândit germanilor în ultimele luni. Popularitatea cancelarului a scăzut din cauza acestei politici, şi ar putea conta la alegerile din septembrie, când Merkel candidează din nou pentru fotoliul de cancelar. Totuşi, potrivit sondajelor de opinie, ea este deocamdată favorită la aceste alegeri.

Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic “un instrument” pentru Berlin. “Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE”, a spus președintele ales al SUA.

Printre altele, Donald Trump a mai spus că ar trebui avută încredere în preşedintele rus Vladimir Putin şi că europenii s-ar putea confrunta cu restricţii de călătorie din partea Statelor Unite ale Americii.

Totodată, Trump a felicitat Marea Britanie pentru alegerea făcută, aceea de a ieşi din Uniunea Europeană, afirmând că, din cauza crizei imigraţioniste, Uniunea este grav afectată.

Mai mult decât atât, Trump a atacat şi NATO.

"NATO este o structură învechită."

Aceste cuvinte nu au fost rostite nici de președintele rus Vladimir Putin, nici de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. Ele aparține președintelui american ales Donald Trump. Și contrazic opiniile formulate anterior de persoanele desemnate de el pentru conducerea Departamentului de Stat și al Apărării. Cei doi nominalizați pentru aceste funcții au exprimat exact opusul la audierile lor în Senat de săptămâna trecută. Care este varianta valabilă?, se întreabă Deutsche Welle.

Dacă Trump vrea să determine aliații Americii din NATO să investească bani mai mulți pentru apărare și securitate, atunci ar trebui să o declare fără echivoc, comentează sursa citată.

Să spui că NATO a devenit superfluu reprezintă un mod de a-i confuza pe partenerii internaționali ai SUA. Nu atât pe germani și pe francezi - care sunt destul de puternici pentru a se apăra singuri -, ci pe polonezi sau pe locuitorii statelor baltice, care se întreabă acum dacă alianța cu SUA mai ajută la ceva. Mai ales că Trump pare să caute prietenia omologului său rus.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră