Dispută neaşteptată la căpătâiul lui Helmut Kohl. Văduva nu a vrut ca Merkel să ţină un discurs la funeralii

21 Iun 2017 | scris de Istvan Deak
Dispută neaşteptată la căpătâiul lui Helmut Kohl. Văduva nu a vrut ca Merkel să ţină un discurs la funeralii Galerie foto (5)

O dispută neaşteptată a apărut în peisaj pe tema ceremoniilor funerare pentru fostul cancelar german Helmut Kohl, considerat, pe drept cuvânt, "părintele reunificării germane". Potrivit revistei germane Der Spiegel, cancelara Angela Merkel (CDU) ar fi fost tăiată de pe lista vorbitorilor la ceremoniile funerare, potrivit dorinţei soţiei lui Kohl, Maike Kohl-Richter.

Jena ar fi fost şi mai mare, cu atât cu cât în locul lui Merkel ar fi trebuit să vorbească nimeni altul decât premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care le stă în coaste europenilor din cauza politicii sale protecţioniste în materie de refugiaţi, în contradictoriu cu cea germană.

În primele sale discuţii cu Merkel, după decesul lui Helmut Kohl, văduva acestuia, Maike Kohl-Richter, a venit cu ideea ca doar lideri străini să ia cuvântul la ceremonia solemnă prevăzută pentru 1 iulie la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a relatat săptămânalul german. Şi a pronunţat nomina odiosa: Viktor Orban, unul dintre ultimii lideri politici care a avut întrevederi cu Helmut Kohl și adversar declarat al politicii permisive față de refugiați promovate de cancelarul Angela Merkel.

În cele din urmă, Maike Kohl-Richter, avertizată de apropiați că acest lucru ar putea provoca un scandal, și-a schimbat opinia, continuă sursa citată. Potrivit Der Spiegel, întrebat în legătură cu aceste discuţii în culise, un purtător de cuvânt al cancelarei a refuzat să comenteze.

Surse europene au declarat că la ceremonia europeană în memoria lui Kohl vor participa Angela Merkel, fostul preşedinte american Bill Clinton, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, dar şi liderii celor trei instituții ale UE (Consiliul, Comisia și Parlamentul).

După ceremonia europeană, care urmează să dureze aproximativ două ore, sicriul va fi transportat în Germania, unde fostul cancelar va fi înmormântat la Catedrala din Speyer (vestul Germaniei).

Presa germană a dezvăluit însă și alte surse de tensiuni. Astfel, Helmut Kohl nu va fi înmormântat în cavoul familial de la Ludwigshafen (vestul Germaniei), ci într-un cimitir din Speyer situat în apropierea catedralei din acest oraș din landul Renania-Palatinat, unde este prevăzută de asemenea o ceremonie religioasă pe 1 iulie, după omagiile din Parlamentul European.

În cimitirul din Ludwigshafen sunt înmormântați părinții lui Helmut Kohl, dar și prima sa soție, Hannelore, care s-a sinucis în anul 2001.

Potrivit unuia dintre apropiații săi, Kai Diekmann, fost redactor-șef al al cotidianului Bild, Kohl a luat decizia de a fi înmormântat la Speyer 'la finalul verii anului 2015, când starea sa de sănătate era din nou critică'.

Maike Kohl-Richter este acuzată că l-a făcut pe Helmut Kohl, extrem de slăbit fizic în ultimii ani, să se îndepărteze de familia sa și de apropiați, conform presei.

Unul din cei doi fii din căsnicia de 40 de ani cu Hannelore, Walter Kohl, a mărturisit că a aflat de la radio despre moartea tatălui său. El nu a avut niciun contact cu tatăl său în ultimii ani, la fel ca fratele său Peter și ca nepoții fostului lider politic german.

Mai mult, polițiștii aflați în fața domiciliului lui Helmut Kohl nu i-au permis lui Walter să intre în casă.

CREDIT FOTO: spiegel.de

Alte stiri din Externe

Ultima oră