Conservatorii lui Merkel au câștigat alegerile regionale din landul Schleswig-Holstein

08 Mai 2017 | scris de Istvan Deak
Conservatorii lui Merkel au câștigat alegerile regionale din landul Schleswig-Holstein

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel, CDU, au câștigat alegerile regionale din landul Schleswig-Holstein, un test important înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă. CDU a obținut 33% din voturi, fiind urmat de SPD cu 26%.

Germanii din nord au participat disciplinaţi la alegerile regionale, confirmând şi chiar depăşind prognozele demoscopilor. CDU a devenit de departe cel mai puternic partid, comentează dw.com.

 

Potrivit primelor prognoze prezentate de televiziunea publică ARD, formaţiunea conservatoare a lui Merkel, CDU, a obţinut 33 la sută din voturi, urmată de laburiştii din SPD cu 26 la sută. Pe locul trei s-au plasat ecologiştii cu 13, 5 la sută din sufragii. Liberalii din FDP au reuşit la rândul lor să însumeze 11, 5 la sută din voturi iar Alternativa pentru  Germania (AfD) pare să fi trecut pragul electoral de 5 procente, devenind o prezenţă în Parlamentul regional din Kiel. Acest rezultat se bazează pe un studiu al institutului infratest dinap.

Aceasta este a doua victorie regională din 2017 pentru partidul lui Merkel, ceea ce sugerează că impactul alegerii lui Martin Schulz la conducerea social-democraților a fost supraestimat, apreciază analiştii politici. Laburiştii au obţinut un scor mai degrabă modest şi la alegerile regionale din Saarland, care s-au desfăşurat la sfârşitul lunii martie.

Landul federal Schleswig-Holstein a fost guvernat din 2012 de o coaliţie tripartită, formată din social-democraţi, ecologişti şi formaţiunea SSW, o alianţă a electoratului din sudul regiuni. În noua legislatură această constelaţie nu mai întruneşte majoritatea.

Potrivit primelor prognoze, sunt posibile mai multe coaliţii de guvernare, scrie dw.com. Un ar fi o aşa-zisă "alianţă-semafor", formată din SPD, ecologişti şi FDP, o alta ar fi o "coaliţie jamaicană", alcătuită din CDU, ecologişti şi FDP iar o a treia posibilitate ar fi marea coaliţie conservator-laburistă. În campania electorală, nici ecologiştii şi nici liberalii nu au explus posibilitatea de a guverna cu conservatorii sau social-democraţii.

În campania electorală din  Schleswig-Holstein s-au implicat direct atât cancelara Angela Merkel cât şi noul preşedinte al SPD, Martin Schulz. Duminica viitoare se vor mai desfăşura alegeri regionale în Renania de Nord-Westfalia, landul federal cu cei mai mulţi locuitori.

Alte stiri din Externe

Ultima oră