Merkel: Germania nu se mai poate baza pe America lui Trump. Noi, europenii trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini

28 Mai 2017
Merkel: Germania nu se mai poate baza pe America lui Trump. Noi, europenii trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini

Recenta întâlnire la vârf a membrilor NATO, ce a avut loc la Bruxelles,  și a reuniunii G7, din Italia, produce deja primele reacții la nivel european.

Cancelarul german, Angela Merkel, susține că a sosit momentul ca Europa să învețe să nu mai depindă complet de aliații săi tradiționali, SUA și Marea Britanie și că a sosit momentul ca europenii să-și definească destinul sub propriile idei și năzuințe.

"După experiența ultimelor zile, pot să spun că vremurile în care ne puteam baza pe alții au trecut. Singurul lucru pe care îl pot spune acum este că noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini. Desigur, într-o relație de prietenie cu Statele Unite, cu Marea Britanie, în relații de bunăvecinătate oriunde acest lucru este posibil, de asemenea, cu Rusia și cu alte state. Dar trebuie să știm că trebuie să luptăm pentru viitorul nostru și pentru destinul nostru european. Este ceea ce mi-aș dori să construim împreună", a declarat Angela Merkel de la tribuna unui miting electoral susținut în Munchen.

Reacția cancelarului german vine după ce Donald Trump a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a se decide asupra acordului privind susținerea Acordului pentru climă de la Paris, încheiat în 2015.

The Independent

Alte stiri din Externe

Ultima oră