Cine îl spionează pe șeful guvernului de la Sofia?

19 Iun 2020 | scris de A.V.
Cine îl spionează pe șeful guvernului de la Sofia?

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, presei de la Sofia i-au fost trimise materiale compromițătoare la adresa premierului bulgar, Boiko Borisov. După ce vinerea trecută a apărut înregistrarea cu o vocea care seamănă cu a lui Borisov, miercuri au fost date publicității și fotografii din dormitorul acestuia. În acestea se vede un sertar de la o noptieră, plin cu bancnote de 500 de euro, scrie Mediapool, citată de Rador.

Pe noptieră este lăsat un pistol, precum și model de telefon vechi cu căști agățate. Autenticitatea, cel puțin a uneia dintre fotografii, a fost confirmată de însuși premierul Borisov. În aceasta poate fi văzut premierul dormind. Mediapool nu va publica această fotografie, pentru că credem că aceasta este o pătrundere inadmisibilă în spațiul privat. Probabil că fotografia a fost dată publicității pentru a ”autentifica” fotografia cu teancurile cu bani.

Pozele au fost distribuite anonim, prin site-ul specializat Guerillamail.com, care oferă posibilitatea de a se trimite orice fără vreo înregistrare. Cadrele compromițătoare au apărut în ziua în care Vasil Bijkov, omul de afaceri din sfera jocurilor de noroc, pus sub acuzare, a dat publicității noi extrase din contul său bancar și a declarat că a retras în total 67 de milioane de leva în numerar pentru premierul Borisov și pentru ministrul bulgar de finanțe, Vladislav Goranov.

Nu e clar dacă între cele două evenimente există vreo legătură, însă teancurile de bani care se văd în poze sunt în euro, în timp ce extrasele de cont publicate de Bojkov sunt doar pentru sume în leva. În textul care le însoțește se arată cum cadrele sunt de la Vila Sekvoia, de la reședința Boiana, unde locuiește premierul bulgar. Casa este păzită de Serviciul Național de Pază (SNP) și este folosită de premier în interes de serviciu. În vecinătate se află Vila Kalina, unde locuiește președintele bulgar, Rumen Radev.

Borisov a spus că este o victimă și a explicat că toată povestea este o compromitere, cu toate că poza este una reală. El a povestit încă o dată că în manualele KGB scrie că o compromitere bună e cea care îl determină pe cel compromis să fie dezgustat de propria persoană. Despre cadrele cu bancnotele, el a spus că nu a luat niciun euro, după cum susține Bojko. Banii nu au ajuns nici la el, nici la partid.

În opinia lui Borisov, pozele sunt făcute anul trecut, înainte de alegerile europene. Asta a constatat el, după mocheta din dormitor. El a explicat că în acea perioadă s-au desfășurat comsiile executive ale GERB la reședinta Boiana și orice ar fi putut să coboare în dormitorul său și să regizeze fotografiile.

Alături de indignarea manifestată, Borisov nu a omis nici tradiționala sa doză de glume și replici precum: “Somn dulce”, “Un premier gol doarme”, “Poate că m-au înregistrat și cum sforăi, dacă m-am dezvelit cumva, pentru unii ar fi o reclamă”, “Care dormitor mai e interesant?”, “La Bankia, în toaletă, m-au înregistrat, iar acum în dormitor”.

Când dorm sunt lipsit de apărare

Borisov a sugerat că poate cineva de la SNP să fi luat cadrele, pentru că o mare parte din servicii s-au dus să lucreze pentru oligarhi și ar fi putut fi cumpărați cu bani. Premierul a adăugat că are un pistol personal și foarte rar se desparte de el. “Deja dorm cu pistol, de astăzi voi dormi cu pistolul. M-am așteptat ca Serviciul Național de Pază să mă păzească”, a declarat el. Înainte de asta a spus: “Sunt îngrijorat, pentru că atunci cînd dorm sunt lipsit de apărare”.

Premierul a mai întrebat de ce, dacă este cel mai păzit, trebuie să doarmă cu arma la cap. “Voi trage multe concluzii și legat de cum voi dormi, dacă voi rămâne acolo să dorm, dacă voi mai folosi acest serviciu”, a spus el. Borisov a reamintit că pe timpuri presa a glumit cu el că este ca actorul Chuck Norris și nu doarme niciodată. Totuși, trebuie să o facă, însă pentru puțin timp – 4-5 ore.

BSP sunt răi, DPS sunt buni

Premierul a făcut un ghiveci cu toți dușmanii săi – președintele Rumen Radev, care l-a spionat cu o dronă, fostul său adjunct de la GERB, Țvetan Țvetanov, Partidul Socialist Bulgar (BSP), Maia Manolova, Slavi Trifonov și toți cei de la “Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) de pe planetă“, care ar fi gata să se îmbrățișeze cu orice comunist, numai și numai să nu fie cu GERB.

BSP sunt cei răi, dar nu și DPS, a reieșit din spusele premierului bulgar. Întrebat dacă partidul lui Dogan (DPS) ar putea avea o contribuție la treaba asta, el a răspuns că ei nu acționează astfel, ci “încet, pe la spate”. Întrebat despre Delian Peevski, a replicat că trebuie să fie întrebați Ahmed Dogan și Mustafa Karadai. Premierul crede că atacul vine din cauza succeselor mari ale partidului său și a faptului că opozanții politici nu-l pot bate la alegeri.

Borisov a explicat că luna iulie ar fi una foarte importantă, pentru că ar urma primirea în anticamera zonei euro și în Uniunea Monetară. Asta ar deranja mulți oameni, pentru că deja băncile nu mai au cum să falimenteze, iar mutările de până acum și transferurile de milioane ar deveni impozibile.”Luna iulie este una importantă, nici nu mă vor face să renunț, nici nu mă vor opri. După luna iulie pot să facă ce vor. Apoi va veni un proces ireversibil”, a spus el.

Are o zonă euro proprie?

Fotografiile cu sertarul plin cu bancnote de euro sunt din date diferite, vedem că cearceafurile de pe pat nu sunt identice. O parte din cadre sunt cu un tricou pe pat, care în celelalte lipsește. Potrivit autorilor mailului, aceasta este o poveste în imagini.

Acestea amintesc că la înregistrarea dată publicității săptămâna trecută, Borisov a reacționat cu un material video montat din cântecul “3 în 1” al celor de la trupa Upsurd, care prezenta un colaj de imagini din aparițiile tv oficiale ale premierului, împreună cu un colaj cu politicieni dansând, între care doar deputatul Delian Peevski este desenat sub formă de animal – ca un porc condus de o lesă. Pe pagina sa de Facebook, Borisov a scris că se “distrează”.

“În fiecare zi, de cum se ridică din pat, el începe să se gândească cum va băga Bulgaria în anticamera zonei euro. Și chiar în zona euro. Pentru că Boiko Borisov își are deja propria zonă euro. O ține în dulăpiorul de noapte, exact sub jucăria sa preferată – un pistol mic”, se arată într-un mail anonim.

În acest mail se mai arată că “în fiecare lună, prin zona euro a lui Boiko trec între 5 și 10 milioane în teancuri de câte 500 de euro, legate cu elastic”.

Cine fotografiază

E-mailul are atașate și poze mai vechi, pentru a se dovedi că aceasta este camera premierului. Cadrele sunt din anul 2012 și au fost publicate de revista “Love Story”, pentru care Borisov a dat atunci un interviu. Acolo a mărturisit: ”Există o domnișoară care îmi este mai apropiată. Draga de ea, să îi spun doar numele și îi vor scoate toate coastele. Când voi fi terminat cu munca de la stat, mă voi căsători și o voi lua acasă”. De atunci, premierul bulgar nu a mai vorbit de domnișoară. Abordează acest subiect doar pentru a spune că nu se va căsători, pentru că există femei care-l întreabă unde umblă și cu cine.

Între timp, au apărut zvonuri cum că premierul a fost un apropiat al fostului manechin Borislava Yovcheva, care trăiește în Spania. În luna februarie, ziarul spaniol “El Periodico” a anunțat că Borisov este anchetat pentru spălare de bani legat o casă luxoasă în care trăiește Yovcheva. Recent, clădirea a fost pusă în vânzare.

Dacă facem o comparație cu pozele din anul 2012, se vede că interiorul nu este schimbat. Mobila este aceeași, doar pereții au fost revopsiți. În urmă cu opt ani a fost fotografiat și un grilaj ce maschează un radiator. Acesta apare în cadrele de acum. În afară de asta, mânerele de la dulap și de la noptieră sunt identice în diferitele cadre.

Serviciul Național de Pază a anunțat că e în desfășurare o anchetă în acest caz. Procuratura încă nu a reacționat. Borisov a explicat că îi va lăsa pe anchetatori să se ocupe. Până acum, Procuratura a fost absentă și legat de înregistrarea compromițătoare, dar în ziua a șasea de la apariția acesteia, procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheșev, a declarat că subordonații săi vor verifica dacă “e vorba de folosirea ilegală a mijlocelor speciale de informare, ori de o manipulare și montarea unei înregistrări”.

Este evident că aceste cadre, dacă sunt autentice, sunt făcute de o persoană cu acces fără probleme la premierul Borisov. Încă din anul 2012, el a povestit că de garderoba sa se îngrijesc două femei de la SNP – Nadia și Țvetelina. În afară de asta, câteodată primește și invitați, despre care se presupune că nu sunt întâmplători și sunt sub stricta supraveghere a SNP. În afară de asta, premierul bulgar se deplasează în permanență sub pază. În urmă cu doar câteva zile, Borisov a declarat că chiar și telefonul său stă la cineva de la Serviciul de Pază.

Radev : “Spre deosebire de Borisov, fantezia mea are limite”

Nu pot să interpretez tot ce spune premierul Borisov, pentru că, spre deosebire de el, fantezia mea are niște limite. Am condus o dronă, dar nu are nimic în comun cu ceea ce vorbește el”, a comentat președintele bulgar, Rumen Radev, joi. Cu o zi mai devreme, miercuri, Boiko Borisov a spus că Radev “se pregătește să ne facă lucruri rele”, și l-a acuzat că l-a spionat cu o dronă.

“Am condus o dronă, dar acest lucru nu are nimic în comun cu cele spuse de Borisov. Problema lui Borisov nu e dacă îl urmărește vreo dronă chinezească. Pentru mine asta este o parodie. Este o deviere absolută de la principala problemă”, a menționat șeful statului bulgar.

“În momentul în care mi-au fost arătate pozele, eu am luat legătura cu conducerea Serviciului Național de Pază (SNP) și i-am sfătuit să se ducă imediat la premier și să clarifice toate riscurile. Dintre toate pozele, una este foarte deranjantă – cea în care premierul Borisov doarme. O asemenea pătrundere în spațiul personal este inadmisibilă.

Asta înseamnă un risc pentru viața premierului bulgar”, a spus Radev. În opinia lui Radev, trebuie să existe o expertiză idependentă cu privire la autenticitatea înregistrării audio, în care se arată că se aude vocea lui Borisov, la fel și legat de poze. “De asta depinde viitorul nostru ca stat de drept și autoritatea noastră internațională’, a adăugat Radev.

Să nu fie pătată reputația Serviciului de Pază

În același timp, el a comentat că este nedemn să fie afectată reputația Serviciului Național de Pază (SNP). “Oamenii de acolo nu merită asta, pentru că sunt profesioniști de înaltă ținută. În mod special echipele care îi păzesc pe premier și președinte sunt pregătite să îi apere, nu să îi discrediteze și să le facă numere”, a spus șeful statului.

Potrivit afirmațiilor sale, are deja loc o verificare a SNP, care va stabili toate faptele și circumstanțele. “SNP asigură pază în afara clădirii. Când gazda decide să permită accesul unor invitați înăuntru, aceasta poartă întreaga răspundere pentru aceștia. Deci orice versiuni pot fi posibile. Personal, în ceea ce privește SNP, eu nu cred, însă nu ar fi rău ca premierul să facă o evaluare a cercului său de cunoscuți și prieteni”, a adăugat el.

Radev a anunțat că va impune veto pentru o parte din schimbările Legii privind Internele, care prevede înființarea unui serviciu paralel de pază în cadrul Ministerului de Interne.

Alte stiri din Externe

Ultima oră