Premierul Benjamin Netanyahu, judecat pentru fapte de corupţie, la o săptămână după învestire. O premieră istorică

24 Mai 2020 | scris de M.C.
Premierul Benjamin Netanyahu, judecat pentru fapte de corupţie, la o săptămână după învestire. O premieră istorică

Premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se prezinte duminică după-amiază la Tribunalul Regional, undeva va lua act de acuzațiile de corupție care i se aduc, la numai o săptămână după învestirea în funcție. 

El nu este însă obligat să demisioneze, potrivit legii, dar devine primul premier al Israelului judecat în timpul exercitării mandatului de șef al Executivului. 

Ca lider al opoziției în 2008, Netanyahu îi cerea fostului premier Ehud Olmert (care ulterior a mers la închisoare pentru acuzații de corupție) să demisioneze, afirmând că un lider care este îngropat până peste cap în probleme nu poate guverna o țară, scrie ynetnews.com. Ei bine, când el însuși a fost inculpat acum un an, tonul s-a schimbat, comentează sursa citată.

Netanyahu a cerut oficial marţi o derogare pentru a nu se prezenta duminică la deschiderea procesului în care este acuzat de corupţie şi aceasta, în pofida avizului Ministerului Justiţiei, care a insistat asupra prezenţei sale.

Programat pentru mijlocul lunii martie, procesul premierului Netanyahu a fost amânat iniţial pentru 24 mai din cauza pandemiei de coronavirus. Măsurile de relaxare au permis redeschiderea şcolilor şi a tribunalelor, permiţând confirmarea acestei noi date.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, l-a inculpat pe Netanyahu în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. 

Netanyahu şi-a început oficial duminica trecută un nou mandat de prim-ministru, în fruntea unui guvern de uniune naţională cu fostul său adversar Benny Gantz. Premierul respinge toate acuzaţiile şi consideră că este victima unei conspiraţii a justiţiei.

În Israel un premier poate fi judecat în primă instanță doar la Tribunalul districtual Ierusalim, de un complet format din trei judecători, relatează corespondentul Radio România Actualități la Ierusalim, Dragoș Ciocărlan.

Premierul Netanyahu se va prezenta duminică după-amiază pentru o procedură tehnică. Completul a cerut să fie prezent la citirea actelor de acuzare.

Partidul Likud, al cărui lider este Benjamin Netanyahu, organizează o manifestație de susținere. Vor veni cu autobuze de la toate filialele, dar simpatizanții premierului nu vor putea intra în sală.

Membri ai Partidului Lkuid au criticat sâmbătă vehement decizia consilierului juridic al Guvernului, Avichai Mandelblit, care are atribuții de procuror general şi l-a trimis în judecată pe Benjamin Netanyahu.

Analiști comentează că procesul nu mai poate fi oprit și va dura mult. Se va încheia însă cu un verdict al judecătorilor, nu al demonstranţilor.

UPDATE

Netanyahu s-a prezentat la tribunal, iar în fața clădirii se află două grupuri de câteva sute de persoane, unii în sprijinul său, ceilalți împotrivă, care scandează și agită drapele și pancarte.

Pentru că în Israel temperaturile au revenit la normalul acestei perioade, între 25 și 28 de grade, purtarea măștii de protecția contra noului coronavirus a devenit din nou obligatorie. Măsura obligativității purtării acesteia fusese suspendată zilele trecute, când în Israel temperaturile au depășit 40 de grade.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră