Cel mai bătrân prim-ministru din lume

10 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cel mai bătrân prim-ministru din lume

Schimbare istorică de putere în Malaezia. Opoziția condusă de fostul lider al ţării, Mahathir Mohamad, a câștigat alegerile generale în fața coaliției aflate la putere de peste 60 de ani.

Mahathir, în vârstă de 92 de ani, va deveni cel mai bătrân prim-ministru din lume după ce l-a învins pe Najib Razak, provocând astfel prima schimbare la conducerea ţării în 60 de ani, coaliţia Barisan National fiind la putere în această perioadă, scrie The Guardian.

Mahathir a fost prim-ministru între 1981 şi 2003. El a condus coaliţia aflată în opoziţie, Pakatan Harapan, către prima sa victorie de la independenţa Malaeziei în 1957, câştigând o majoritate absolută în Parlament. El va fi învestit joi de rege.

În discursul rostit după anunţarea rezultatelor alegerilor, Mahathir a spus că nu îşi doreşte răzbunarea faţă de contracandidaţii săi.

Victoria lui Mahathir marchează sfârşitul mandatului lui Najib, care se află la putere din 2009 şi a cărui reputaţie a fost afectată de scandalul de corupţie în care 2,6 miliarde de dolari au fost furaţi dintr-un fond guvernamental pe care îl administra, printre care 681 de milioane ar fi ajuns chiar în buzunarele sale.

Este pentru prima dată în istorie când prim-ministrul malaezian nu provine din partidul UMNO şi nu face parte din coaliţia Barisan National. Mahathir era membru UMNO în primul său mandat de prim-ministru şi a jucat un rol-cheie în a-l ajuta pe protejatul său, Najib, să fie ales prim-ministru în 2009.

Alte stiri din Externe

Ultima oră