UPDATE. Britanicii au dat de urma gazului cu care au fost otrăviţi un fost spion rus şi fiica sa

12 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Britanicii au dat de urma gazului cu care au fost otrăviţi un fost spion rus şi fiica sa

Specialiştii din guvernul britanic au ajuns la concluzia că, "dincolo de orice îndoială rezonabilă", gazul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, a fost fabricat în Rusia.

Premierul Theresa May a declarat luni, în faţa Parlamentului britanic, că "foarte probabil" Rusia este responsabilă pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, relatează AFP.

May a dat termen Moscovei până marţi seara să ofere explicaţii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, precizând că gazul neurotoxic folosit împotriva celor doi e o substanţă de "calitate militară" dezvoltată de Rusia.

Acum o săptămână, cei doi s-au prăbușit pe o bancă din centrul oraşului Salisbury, Anglia, după ce au fost expuși gazului neurotoxic. Au fost duși la spital și de atunci sunt în stare critică, relatează uk.businessinsider.com.

Specialiștii de la Laboratorul de război chimic al Ministerului Apărării din Porton Down au ajuns la această concluzia aseară, conform ziarului The Daily Telegraph.

Testele efectuate duminică s-au dovedit "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că substanța chimică utilizată în tentativa de crimă din 4 martie a fost fabricată în Rusia. Identitatea compușilor nu a fost încă făcută publică.

De asemenea, surse guvernamentale au declarat ziarului The Times că oficialii poliției și ai securității au stabilit "dovezi suficiente" pentru a lega Rusia de atac. Ministerul Apărării și Poliția Metropolitană au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Serghei Skripal a fost condamnat pentru transmiterea unor secrete de stat rusești către serviciile de informații britanice între 1995 și 2004, înainte de a fi iertat și trimis în Marea Britanie într-un schimb de spioni, în 2010.

Strângerea dovezilor științifice despre atac ar putea fi un prolog pentru guvernul britanic de a acuza în mod oficial Rusia că a încercat să-l ucidă Skripal pe teritoriul său.

Potrivit The Times, The Telegraph și Sky News, premierul britanic Theresa May ar putea face acest pas cât mai curând. Ea ar putea, de asemenea, să solicite noi sancțiuni împotriva cetățenilor ruși apropiaţi președintelui Vladimir Putin, expulzarea diplomaților ruși din Marea Britanie și retragerea tuturor reprezentanților oficiali la Cupa Mondială din Rusia din această vară, conform The Times.

Anunțul este așteptat să vină luni, după o reuniune a Consiliului Național de Securitate, în cadrul căreia May va primi noi dovezi de la cele trei agenții de informații britanice MI5, MI6 și GCHQ.

Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, a declarat, de asemenea, că atacul pare să fie sponsorizat de stat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră