Un fost spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi

06 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un fost spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi

Un agent rus, condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, se zbate între viaţă şi moarte, existând suspiciunea că a fost otrăvit într-un centru comercial din Wiltshire, Anglia, relatează telegraph.co.uk.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a fost dus în terapie intensivă, după ce a fost expus unei substanțe misterioase în timp ce stătea pe o bancă din centrul orașului Salisbury. Fiica lui de 33 de ani, Iulia, care îl însoţea, este, de asemenea, în stare critică. Ambii erau inconștienţi când au fost descoperiţi. Ea locuieşte în Rusia şi a venit să-şi vadă tatăl, conform BBC.

Conform relatărilor, Skripal se adresase recent poliției, susținând că se temea pentru viața sa. Incidentul vine la puțin peste un deceniu de la asasinarea lui Alexander Litvinenko, fost agent rus, care a fost otrăvit de poloniu radioactiv într-un hotel din Londra.

 

Skripal, fost agent rus de informații al FSB, a fost încarcerat la Moscova pentru spionaj în favoarea Marea Britanie, dar a ajuns în Regatul Unit în 2010, ca parte a unui schimb de prizonieri. Anna Chapman, un agent secret secret care a dobândit cetățenia britanică și a fost reținut de autoritățile americane, a fost trimis înapoi în Rusia împreună cu alți nouă agenți.

 "Seamănă cu ceea ce s-a întâmplat soțului meu, dar avem nevoie de mai multe informații. Trebuie să cunoaștem substanța. Era radioactivă?", a declarat Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko. 

Colonelul Skripal și fiica sa au fost descoperiţi duminică după-amiază. Un martor ocular, Georgia Pridham, spune că perechea părea "înghețată".

"M-am gândit că" este destul de ciudat, trebuie să fie ceva ". Îmi amintesc că m-am uitat înapoi, gândindu-mă că mă va urmări cu privirea, dar se uita fix, ca un mort. Era conștient, dar era ca și cum ar fi fost înghețat și balansa ușor înainte și înapoi. Ea alunecase pe umărul lui. M-am gândit că poate a adormit sau a leşinat. El nu părea că s-ar fi drogat", spune martorul.

Cuplul era inconștient când a fost dus de urgență la Spitalul din districtul Salisbury. Autoritățile au declarat mai târziu un incident major, iar unitatea pentru accidente și urgențe a trebuit să fie închisă.

În noaptea de luni, poliția a declarat că restaurantul Zizzi, aproape de locul în care i-au găsit pe cei doi, a fost închis după consultarea Direcţiei de Sănătate Publică, sugerând că unul sau ambii ar fi putut lua cina acolo, înainte de incident.

Alte stiri din Externe

Ultima oră