Austria va transforma casa în care s-a născut Hitler într-o secție de poliție

02 Iun 2020 | scris de A.A.
Austria va transforma casa în care s-a născut Hitler într-o secție de poliție

Clădirea austriacă în care s-a născut Adolf Hitler în 1889 va fi transformată într-o secție locală de poliție după ani de discuții legate de proprietatea legală, dar și despre posibila destinație a construcției, anunță Fox News.

Autoritățile locale au prezentat proiectul arhitectural care a câștigat competiția pentru a neutraliza locația Branau am Inn și a o transforma într-o manieră total neatractivă pentru oamenii care ar veni în pelerinaj cu scopul de a glorifica dictatorul nazist.

”Este cel mai adecvat mod de a folosi clădirea. Poliția reprezintă protectorul drepturilor fundamentale și ale libertăților. Ofițerii de poliție în acțiune se văd ca niște parteneri ai cetățenilor și a celor care protejează libertățile, dreptul la comunitate și libertatea de exprimare”, a precizat ministrul de Interne Karl Nehammer într-o conferință de presă anunțând proiectul de design câștigător.

11 competitori s-au luptat pentru a crea cel mai special design interior pentru mult discutata clădire. Restaurarea sa se va finaliza în 2022, iar bugetul alocat proiectului este 5,5 milioane de euro.

Autoritățile au încercat să nu atragă atenția foarte mult spre clădirea modestă de 3 etaje în care s-a născut liderului nazist care a fost principalul vinovat de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, dar și cel care a pus în aplicare îngrozitoarele planuri de eliminare a evreilor din timpul Holocaustului. O singură plăcuță semnalizează adevărata identitate a casei care transmite: ”Fascismul nu va mai exista niciodată”, fără a menționa numele lui Hitler.

Ministrul de Interne austriac a început să închiriere clădirea încă din 1972 către diverse organizații caritabile, dar a rămas neocupată din 2011 când azilul pentru persoane cu dizabilități motorii a eliberat spațiul.

Curtea de Justiție din Austria a declarat în 2017 că statul are dreptul de a deposeda deținătorii legali ai proprietății în urma refuzurilor constante de a vinde clădirea.

Autoritățile au respins ideea demolării clădirii și au anunțat că scopul lor principal este de a neutraliza simbolicul spațiu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră