Limuzina lui Hitler, un Mercedes de lux, scoasă la licitaţie în SUA

14 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Limuzina lui Hitler, un Mercedes de lux, scoasă la licitaţie în SUA Galerie foto (2)

Casa de licitaţie Worldwide Auctioneers din statul american Arizona va scoate la vânzare la 17 ianuarie o minune a tehnicii în anii `40.  Casa de licitaţie consideră că este vorba despre "cea mai însemnată maşină, din punct de vedere istoric, scoasă la vânzare vreodată".

Este vorba despre automobilul de lux, cu care Adolf Hitler se deplasa prin Germania. Pe certificatul emis de Daimler Benz la 30.09.1938, scos la licitaţie odată cu maşina lui Hitler, scrie că aceasta aparţinea "Führer-ului şi cancelarului".

 

 

Autoturismul este într-o stare tehnică excelentă. Licitaţia este la fel de controversată ca toate celelalte acţiuni la care obiectele aparţinând fostului dictator nazist au fost puse la vânzare.

Poate fi scos la licitaţie publică un asemenea obiect? - se întreabă jurnaliştii de la Deutsche Welle. Un neonazist ar putea cumpăra limuzina şi ar putea s-o transfome într-un obiect de cult, continuă sursa citată.

Indiferent de proprietar sau de scopul în care a fost folosită, maşina trebuie văzută ca o minune a tehnicii pentru anul său de fabricaţie, dar şi ca un obiect unic care ne aminteşte că răul nu trebuie să se mai întoarcă niciodată, argumentează cei de la casa de licitaţii.

Reprezentanţii casei de licitaţii speră ca limuzina să ajungă în posesia vreunui muzeu sau într-o colecţie publică. Indiferent dacă dorinţa casei Worldwide Auctioneers va deveni realitate sau nu, 10% din veniturile realizate în urma vânzării vor fi investite în proiecte destinate reconsiderării critice a trecutului nazist, scrie dw.com.

Bolidul, capabil să atingă o viteză de 160 km/h, este un Mercedes-Benz 770K Grosser, mai cunoscut sub denumirea de "Super Mercedes", era un puternic instrument de propagandă a Celui de-al Treilea Reich, scrie europe1.fr. El a fost utilizat de Hitler pentru o paradă triumfală la Berlin, după capitularea Franţei în 1940, şi pentru o vizită a dictatorului italian Benito Mussolini. Este unul dintre cele patru modele unice de acest tip care s-au fabricat în 1939.

Mercedesul scos la licitaţie luna aceasta a fost deseori imortalizat şi poate fi văzut în fotografii sau filmuleţe de epocă.

Spre sfârşitul războiului, soldaţii americani au dus în Franţa maşina fără a şti, însă, nimic despre celebrul ei proprietar. După război, Mercedesul lui Hitler s-a aflat pentru scurtă vreme în proprietatea unui belgian după care a fost vândut în SUA. Peste ocean, autoturismul şi-a schimbat de câteva ori proprietarii apoi a ajuns iarăşi în Europa. Casa de licitaţii nu doreşte să dea publicităţii numele actualului proprietar al maşinii. 

CREDIT FOTO: europe1.fr

Alte stiri din Externe

Ultima oră