Australia solicită Grupului G20 să interzică piețele de animale vii

23 Apr 2020 | scris de A.A.
Australia solicită Grupului G20 să interzică piețele de animale vii

Guvernul Australiei a trimis o solicitare către guvernele statelor membre G20 să ia măsuri urgente de închidere a piețelor de animale vii catalogându-le ca având cel mai mare risc de a afecta sănătatea publică și de a încălca biosecuritatea.

Piețele de animale vii vând în fiecare zi carne proaspătă, atât de origina animală, cât și pește, dar, în anumite țări se comercializează în genuri diferite de animale sălbatice, așa cum s-a întâmplat și în piața din Wuhan de unde a izbucnit noul coronavirus.

Piața din Wuhan comercializează carne de vulpte, pui de lup, broaște țestoase, șerpi și civetă.

Guvernul australian a solicitat ca ministrii agriculturii din G20 să demareze controale ample în acest timp de piețe pentru a asigura menținerea sănătatea publice.

Ministrul agriculturii australian, David Littleproud a declarat că nu toate piețele vor fi luate în vizor, dând exemplul local al pieții de pește care respectă absolut toate normele de igienă, eliminând și cel mai mic risc de a-și îmbolnăvi clienții.

”Dar atunci când se comercializează animale sălbatice, animale vii sălbatice, am putut înțelege toți cât este de periculos pentru sănătatea noastră, a tuturor.””, a adaugat ministrul. ”Reprezentanții oficiali ai Chinei au anunțat că virusul a plecat dintr-o astfel de piață, deci noi toți ne confruntă cu o pandemie declanșată în urma comercializării de carne provenită de la specii sălbatice”.

Părerea ministrului a fost întărită și de experții veterinari care au declarat că aceste piețe ar trebui eliminate treptat, să nu se mai permită comercializarea de astfel de animale.

Conform ultimelor declarații ale OMS coronavirusul a fost transmis de la un animal la om, de la o specie de lilieci. Există posibilitatea să fi fost și un intermediar în acest lanț al transmiterii, dar rezultatul a fost catastrofal pentru întreaga planetă.

China a interzis comercializarea cărnii provenite de la animale sălbatice atunci când au fost făcute descoperirile, așa cum s-a întâmplat și în urma declanșării virusului SARS, dar era prea târziu pentru a proteja sănătatea oamenilor, potrivit BBC News.

Alte stiri din Externe

Ultima oră