Atacă americanii? AVERTISMENT al Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană privind următoarele 72 de ore

11 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Atacă americanii? AVERTISMENT al Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană privind următoarele 72 de ore Galerie foto (2)

Un avertisment privind zborurile în Mediterana orientală timp de 72 de ore a fost emis de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA), pe fondul unor posibile atacuri cu rachete asupra obiectivelor regimului de la Damasc.

EASA a cerut companiilor aeriene care efectuează zboruri în zona Mediterana orientală să acorde o atenţie sporită acestei regiuni, din cauza atacurilor asupra Siriei.

"În raport cu posibilele atacuri aeriene asupra Siriei cu ajutorul unor rachte aer-sol sau rachete de croazieră, timp de 72 de ore, şi cu perturbările periodice ale echipamentelor de radionavigaţie, este necesar să se acorde o atenţie specială planificării zborurilor în zona Mediteranei orientale şi a Nicosiei", se arată într-un comunicat al organizaţiei interguvernamentale europene EUROCONTROL. 

În cursul ultimelor zile, situaţia din Siria s-a tensionat grav, pe fondul unui atac chimic care se presupune că a fost lansat de autorităţile de la Damas în localitatea Duma. Radicalii din gruparea Jaych al-Islam au acuzat forţele guvernamentale siriene că au recurs sâmbătă, 7 aprilie, la arme chimice pentru a ataca un spital din Duma, în Ghouta orientală. 

Aceste acuzaţii au fost preluate şi de puterile occidentale, preşedintele american Donald Trump apreciind că Siria trebui să plătească un preţ mare pentru acest atac. Washingtonul a trimis deja mave de război spre coastele siriene.

În plus, preşedintele Donald Trump a decis să-şi anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al Americilor, care se va desfăşura vineri la Lima (Peru), pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunţat marţi Casa Albă.

Donald Trump a condamnat luni atacul chimic „atroce” comis asupra unor „civili nevinovaţi”, în care şi-au pierdut viaţa 40 de persoane, şi a spus că va lua o decizie cu privire la paşii de urmat în următoarele 24-48 de ore.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), armata siriană şi-a plasat de altfel forţele „în stare de alertă” în următoarele trei zile - pe aeroporturi şi în bazele militare din această ţară devastată din 2011 de un război sângeros.

Trupele se pregăteau în vederea oricărei desfăşurări rapide, mai ales la Damasc, dar şi în provincia Homs (centru), sau Deir Ezzor (est), potrivit directorului Observatorului Rami Abdel Rahman.

Diplomaţia rusă a calificat aceste afirmaţii drept intoxicare.

În noaptea de 8 spre 9 aprilie, baza aeriană siriană Tiyas, situată între Homs şi Palmyra, a fost atacată cu rachete. Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost efectuat de două avioane de vânătoare F-15 israeliene.

Mediile de informare siriene au calificat atacul aerian drept agresiune israeliană şi au vorbit despre morţi şi răniţi.

Siria a anunţat că nu va permite producerea unui scenariu similar celor din Irak şi Libia pe teritoriul său. Reprezentantul sirian la ONU, Bashar al-Jaafari, a declarat că nu va permite nimănui, fie că e stat membru permanent sau nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU să facă ceea ce a făcut cu Irak şi cu Libia.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră