Oricine poate deveni refugiat. V-aţi gândit vreodată la asta?

04 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Oricine poate deveni refugiat. V-aţi gândit vreodată la asta? Galerie foto (2)

Un interviu cu un erou de film documentar despre destinele refugiaţilor oferă o temă de gândire oricăruia dintre noi. Oricine poate deveni refugiat. V-aţi gândit vreodată la asta?

V-aţi gândit vreodată, privind la televizor ştiri şi reportaje despre valurile de migranţi care luau cu asalt Europa în ultimii ani, că acest lucru s-a mai petrecut, de-a lungul istoriei? V-aţi gândit că inclusiv conaţionalii dumneavoastră au fost, cândva, puşi în situaţie similară? Că au fost nevoiţi să îşi rişte viaţa şi să aleagă calea exilului prin trecere frauduloasă de frontieră, doar pentru că nu mai puteau suporta să trăiască într-o dictatură? Că alţii au fugit, la rândul lor, din calea altor războaie, nu foarte îndepărtate? 

Dacă nu v-aţi pus aceste întrebări, dacă nu v-aţi imaginat nicio secundă că aţi putea ajunge vreodată într-o situaţie similară, aveţi tot timpul să faceţi acest exerciţiu. Căci, iată, oricine poate deveni refugiat.

Hassan Akkad este unul dintre eroii primului documentar din seria EXOD, film cu multipli finanțatori și distribuitori - BBC2, CANAL+, în America PBS FRONTLINE - care urmărește, în modalitățile cele mai directe, destine individuale prinse în epocala mișcare spre Europa a peste 1 milion de suflete mânate de război, suferință și sărăcie.

Regizorul James Bluemel a distribuit, prin generozitatea unuia dintre producători, KEO, telefoane și cartele foto la 60 de refugiați și a ales, și apoi a împletit și completat vizual într-un proces care a durat 15 luni, istoriile filmate de 6 dintre ei, traiectorii improbabile spre și prin Europa făgăduinței, scrie rfi.ro.

De ce această decizie de a imortaliza, de a depune mărturie, și ce efect psihologic a avut această hotărâre?

Decizia de a filma a fost luată de Hassan când a observat că în America, dar și în Europa, există o necunoaștere a crizei refugiaților și motivelor pentru care lumea fuge.

"Am văzut stereotipurile, cum eram înfățișați în programele de știri ca niște roiuri umane care vin pentru avantaje, bani, foloase materiale. Mi-am zis că eu, ca individ, asta pot face, să filmez călătoria, să-i dau chip uman, pentru ca lumea să simtă ca noi, cu noi.  În esență, să-mi urmeze pașii. Un alt considerent a fost că astfel pot să uit realitățile dure ale voiajului însuși. Filmam tot timpul, și foarte des mă simțeam cineast, nu migrant. Aparatul de filmat mă proteja.  Sunt foarte fericit că am putut documenta,  și nu doar pentru mine, cea mai gravă criză umanitară de după al II-lea Război Mondial.  Apoi, a participa la realizarea remarcabilului documentar, a fi parte a acestui efort, este o mare onoare", explică Hassan.

"Nimeni nu vrea să-şi părăsească ţara şi să-şi rişte viaţa murind în mare. Dar când devine imposibil să mai trăieşti în propria ţară, oamenii ajung să facă lucruri disperate", spune Hassan în EXOD. Iar gândul ne-ar putea duce, pe noi, românii, la sutele de mii (da, sute de mii!) de români care au luat calea exilului, riscându-şi viaţa, în încercarea de a trece fraudulos frontierele ţării, pentru a putea ajunge în Occident, în anii comunismului. 

Oricine poate ajunge refugiat. Nu ar trebui să uităm acest detaliu.

MAI MULTE DESPRE ACEST FILM PUTEŢI CITI LA rfi.ro.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră