ALERTĂ! Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Consiliul de Securitate se va reuni, de urgenţă, la New York

07 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
ALERTĂ! Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Consiliul de Securitate se va reuni, de urgenţă, la New York

Lansarea a fost condamnată imediat de Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă, la cererea oficialilor de la Washington, Seul şi Tokyo, au confirmat surse diplomatice. Lansarea rachetei balistice vine la o lună după ce Coreea de Nord a detonat o bombă nucleară, potrivit Digi 24. 

 

CITEŞTE ŞI: VIDEO Coreea de Nord, nou test cu rachetă balistică, la trei zile după lansarea bombei cu hidrogen. Reacţia presei sud-coreene

 „Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a fost anunțul televiziunii de stat nord-coreene. Oficialii de la Tokyo şi Seul susţin că acţiunea Coreei de Nord nu este altceva decât testarea aceleiaşi tehnologii folosite pentru rachete nucleare. „Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a reclamat premierul Japoniei, Shinzo Abe. 

Racheta lansată este numită UNHA 

Chiar şi China a condamnat acţiunea aliaţilor săi, prin intermediul agenţiei oficiale de presă Xinhua. Pe de altă parte, Japonia nu a încercat să doboare racheta, deşi a trecut pe deasupra teritoriului său, susţine televiziunea publică NHK. Racheta lansată astăzi, numită Unha, adică Galaxie în coreeană, are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Phenianul nu are voie să facă teste balistice, acestea fiind interzise de sancţiunile internaţionale.  Lansarea rachetei vine la o lună după ce Coreea de Nord a realizat testul nuclear cu numărul patru. Oficialii comunişti spuneau atunci că a fost detonată o bombă cu hidrogen.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră