Trump-un erou populist care cucereşte America." El fascinează,dar stârneşte şi groază"

09 Noi 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Trump-un erou populist care cucereşte America.

Excesiv, impulsiv, fără cea mai mică experiență politică, Donald Trump nu avea la început niciuna din calitățile cerute pentru a pretinde să ajungă la Casa Albă, însă cu energia sa inepuizabilă și ego-ul său supradimensionat, miliardarul republican de 70 de ani a dejucat toate pronosticurile în cadrul unor alegeri care echivalează cu un seism politic, comentează miercuri agenția France Presse,scrie agerpres.ro.


Donald Trump va deveni în ianuarie al 45-lea președinte al SUA, liderul celei mai mari puteri economice și militare din lume.
El promisese pentru marți 'un Brexit la puterea a treia', iar alegătorii i-au oferit acest lucru, aruncând America și lumea în incertitudine.
Cu discursuri care au venit în întâmpinarea frustrărilor și insecurității americanilor albi în fața mondializării, el a devenit speranța schimbării pentru milioane dintre aceștia.
El a aruncat în aer un Partid Republican cu dificultăți în a-și înțelege alegătorii și incapabil să se apere în fața tornadei populiste declanșate de Trump. Mai mult decât reprezentanții așa-numitului Grand Old Party (GOP), el a știut să profite de nemulțumirea unei părți a poporului american. Pe aceasta, el și-a construit triumful.


Înainte de a se lansa în campanie în iunie 2015, Donald Trump era cunoscut în special pentru averea sa imensă, pentru turnurile, cluburile de golf și cazinourile cu numele său, pentru divorțurile sale reflectate în tabloide și pentru că era animator al reality-show-ului 'The Apprentice': un joc eliminatoriu care se încheia cu obținerea un loc de muncă la imperiul Trump și care l-a făcut o persoană familiară în casele americanilor.
Însă el s-a dovedit un formidabil 'animal politic', erou populist imprevizibil, care a promis "că va reda măreția Americii" și că va face, de exemplu, ca locurile de muncă mutate în China sau Mexic să revină pe teritoriul american.


În ultimul său discurs de campanie, susținut luni, el a denunțat din nou establishment-ul, 'elita politică ce a epuizat de resurse țara noastră'. El a promis că America va fi 'prioritatea sa'.
Trump a denunțat 'un sistem trucat', responsabili politici 'corupți', media care 'otrăvește spiritul americanilor'.
Trump are soluții simple la toate problemele complexe: vrea să construiască un zid la frontiera mexicană, plătit de Mexic, pentru a împiedica imigrația clandestină. El a vorbit despre expulzarea din SUA a celor 11 milioane de imigranți clandestini, dar și despre renegocierea acordurilor comerciale internaționale, în dezacord cu Partidul Republican, favorabil liberului schimb.
În problema terorismului, el vrea să interzică intrarea în SUA a imigranților din țări cu potențial de a exporta teroriști, după ce a vorbit despre posibilitatea de a interzice intrarea în SUA a tuturor musulmanilor.


El este arogant, carismatic, direct, uneori nostim, mai comentează AFP. Și chiar dacă s-a contrazis deseori și a arătat că nu stăpânește dosare importante în timpul celor trei dezbateri prezidențiale, susținătorii săi vor să îl creadă.
Mai ales că Trump, care a cheltuit peste 50 de milioane de dolari pentru campania sa, li se pare incoruptibil comparativ cu Hillary Clinton, apropiată de Wall Street și deseori detestată. Trump a numit-o pe Hillary Clinton 'escroacă'.
În timpul campaniei, el a insultat femeile, musulmanii, hispanicii și i-a îndepărtat pe cei de culoare.
Trump este căsătorit cu Melania, fost manechin în vârstă de 46 de ani care l-a crescut pe fiul lor Barron, 10 ani, departe de lumina reflectoarelor. Copiii săi adulți, Ivanka, Donald Jr, Eric și Tiffany, au fost prezenți în campanie.
El locuiește într-un triplex în vârful Turnului Trump din New York, se deplasează cu al său avion Boeing 757 privat, unde se țin uneori și întâlniri.
Cu o coafură de un blond ciudat, îmbrăcat impecabil, el fascinează, dar stârnește și groază, mai scrie AFP.
După ce mai multe femei l-au acuzat de gesturi sexuale deplasate, el le-a făcut mincinoase. Aproape miraculos, a traversat furtuna politică provocată de aceste acuzații.
El nu este ideolog: democrat până în 1987, apoi republican (1987-1999), membru al Partidului Reformei (1999-2001), democrat (2001-2009) și din nou republican.
Născut la New York și repede trimis la o școală militară în încercarea de a-i fi calmat temperamentul său vulcanic, el este al patrulea dintre cei cinci copii ai unui dezvoltator imobiliar newyorkez.
După studii de comerț, s-a alăturat afacerii de familie. Tatăl său l-a ajutat la început cu 'un mic împrumut de un milion de dolari', așa cum l-a numit Trump.
În 1971, Donald Trump preia controlul afacerii familiei. Tatăl său construind locuințe pentru clasa de mijloc, el a preferat întotdeauna luxul: hoteluri, cazinouri și terenuri de golf, de la Manhattan la Mumbai.
În cariera sa, Trump a intentat sau a fost ținta a zeci de procese civile legate de afacerile sale.
El are un program fenomenal pentru primele 100 de zile, pentru a impulsiona schimbarea.
Până marți, nimeni nu îl credea cu adevărat. Și asta pentru că, exceptând finalul, el s-a dovedit în timpul campaniei electorale extrem de indisciplinat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră