CIA acuză WikiLeaks de pact cu dușmanul. Apple zice că a rezolvat breșele de securitate. Ce cred Rusia și Germania

09 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
CIA acuză WikiLeaks de pact cu dușmanul. Apple zice că a rezolvat breșele de securitate. Ce cred Rusia și Germania

CIA a acuzat organizația WikiLeaks că ajută adversarii Statelor Unite prin dezvăluirea metodelor pe care le utilizează agenția pentru a transforma telefoanele iPhone, de la Apple, sau televizoarele Samsung, în intrumente de spionaj, scrie Le Nouvel Observateur.

”Publicul american ar trebui să fie îngrijorat în legătură cu orice postare a WikiLeaks care are ca scop alterarea capacității comunității de informații de a proteja America de teroriști și alți adversari”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA, Heather Fritz Horniak.

Potrivit cotidianului Washington Post, FBI se pregătește de o mare vânătoare de vrăjitoare pentru a afla cum a obținut WikiLeaks documentele.

Acestea, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe malware care permit preluarea controlului asupra aparatelor electrocasnice precum telefoanele mobile sau televizoarele inteligente, mașinile cu tehnologie de vârf la bord, pentru a-i putea spiona pe utilizatorii lor.

Accesul direct la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor și ocolirea protecțiilor prin criptare care se generalizează pe mesageriile de tip WhatsApp (Facebook) sau Signal.

Apple a anunțat miercuri că a remediat deja breșele de securitate ale sistemului de operare iOS ce au fost expuse de WikiLeaks și ar fi fost exploatate de CIA, în timp ce rivalii de la Samsung au anunțat că se vor ocupa "urgent" de această chestiune.

De cealaltă parte, rivalii de la Samsung au declarat că examinează "de urgență" conținutul dezvăluirilor WikiLeaks. "Protejarea vieții private a clienților noștri și securitatea aparatelor noastre reprezintă priorități", conform gigantului sud-coreean.

Procurorul general al Germaniei a anunțat miercuri că vor fi examinate ultimele dezvăluiri ale site-ului WikiLeaks, care susține că CIA și-a stabilit la consulatul american din

Frankfurt o bază a operațiunilor cibernetice, iar în funcție de rezultatele acestei evaluări se va decide lansarea unei investigații.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezvăluit joi că atunci când ia parte la negocieri pe dosare "sensibile" nu are asupra lui telefonul mobil, pentru a evita să fie interceptat de către CIA.

Un obișnuit al negocierilor pe dosare internaționale dintre cele mai complicate, precum războiul din Siria, conflictul din Ucraina sau dosarul nuclear iranian, șeful diplomației ruse a răspuns astfel la o întrebare adresată în contextul recentelor dezvăluiri WikiLeaks.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră