S-a redeschis Muzeul Victor Babeș. Povestea unei familii numeroase care a schimbat fața medicinei

22 Sep 2020
S-a redeschis Muzeul Victor Babeș. Povestea unei familii numeroase care a schimbat fața medicinei

Muzeul „Victor Babeș”, care face parte din Muzeul Municipiului București, s-a redeschis sâmbătă cu o nouă expoziție despre savant. Aceasta se concentrează pe realizările lui științifice. Victor Babeș provenea dintr-o familie numeroasă, care a marcat de două ori istoria medicinei mondiale, scrie basilica.ro.

Muzeul „Victor Babeș” din Capitală a fost deschis în două etape. Prima a vizat restituirea valorii memoriale prin reconstituirea atmosferei de lucru și de familie. Piesele de artă decorativă – lustrele și mobilierul – au fost restaurate și expuse începând din noiembrie 2018.

Vizitatorii pot vedea în prima încăpere portretul lui Victor Babeș realizat de Grigore Stoenescu și microscopul la care întemeietorul școlii românești de microbiologie lucra zilnic și în fața căruia și-a petrecut ultimele clipe din viață.

Cea de a doua etapă, care tocmai s-a încheiat, se concentrează pe recuperarea activității științifice a savantului. Opera lui este pusă în valoare și prin intermediul realității augmentate (proiecții cu detalii din lucrările publicate).

Muzeul a fost constituit de fiul microbiologului, Mircea Babeș. Acesta a adunat lucrurile din apartamentul pe care tatăl său l-a folosit la Institutul Național de Patologie și Bacteriologie și le-a expus la parterul casei sale, pe care a donat-o Primăriei Capitalei.

O familie numeroasă a marcat progresul medicinei

Victor Babeș (1854 – 1926) a publicat la Paris, în colaborare cu Victor André Cornil, primul tratat de bacteriologie din lume: Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase (1885), prin care au fost puse bazele moderne ale acestei științe.

Savantul este fondatorul școlii românești de microbiologie. A fost profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie. A avut contribuții majore în studiul bacteriologiei, turbării, leprei, difteriei, tuberculozei și pelagrei, impunându-se pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

A fost fiul juristului Vincențiu Babeș (1821 – 1907), membru fondator al Academiei Române, orator talentat și marcant promotor al drepturilor naționale ale românilor din Transilvania.

Juristul (foto sus) a fost ales de patru ori deputat în parlamentul austriac, unde a apărat interesele Episcopiei Aradului și ale poporului românesc de la Mureș și Criș. A luat parte și la organizarea Mitropoliei sub păstorirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, informează Muzeul „Victor Babeș”.

Victor Babeș a fost al doilea născut din nouă frați. El a supervizat, împreună cu fratele său, chimistul Aurel Babeș, și apa potabilă din România.

Aurel Alexandru Babeș (1886-1962), fiul lui Aurel și nepotul de frate al lui Victor Babeș, a descoperit testul Babeș-Papanicolau, care se folosește pentru identificarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin. Testul poate indica un cancer de col în fază timpurie.

Muzeul „Victor Babeș”
Str. Andrei Mureșanu, nr. 14 A, București
Web: http://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-victor-babes.html
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, orele 11:00-17:00
Preţul biletului: 10 lei / 5 lei cu reducere

Foto credit: Facebook / Muzeul Victor Babeș

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră