S-au împlinit 363 de ani de la sfinţirea Catedralei Patriarhale

08 Mai 2021 | scris de Andreea Vasilescu
S-au împlinit 363 de ani de la sfinţirea Catedralei Patriarhale

În 7 mai 2021 s-au împlinit 363 de ani de la sfinţirea Catedralei Patriarhale istorice.

Lăcaşul de cult este ctitoria domnitorului Constantin Şerban Basarab (1654-1658), închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, scrie basilica.ro.

Foto: Raluca Ene / Basilica.ro

Catedrala a fost sfinţită în 1658 de Patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău.

Sfântul locaș a fost pictat pentru prima dată în 1665, în timpul domniei voievodului Radu Leon (1664-1669). Același domnitor a hotărât, prin hrisovul domnesc din 8 iunie 1668, ca mănăstirea să devină reședință mitropolitană. Din 1925 a devenit Catedrală patriarhală.

De-a lungul anilor, au avut loc mai multe lucrări de restaurare. Cele mai recente, în perioada mai-octombrie 2008, lucrări de consolidare și restaurare, au fost realizate sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În data de 26 octombrie 2008, la sărbătoarea Sf. M. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată slujba de resfințire a Catedralei patriarhale din București, la 350 de ani de la ctitorirea bisericii.

Catedrala și-a recăpătat forma inițială în urma restaurării realizate între 1960-1962 din inițiativa patriarhului Justinian Marina. E a fost construită după modelul arhitectural al bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș, zidită de domnitorul Neagoe Basarab. Ca și aceasta, este compusă din altar și naos, înscriind în plan o forma treflată, dintr-un pronaos supralărgit, sprijinit pe coloane din piatră, de secțiune octogonală, prevăzute, la partea superioară, cu remarcabile capiteluri sculptate în manieră compozită și poleite, iar în elevație prezintă aceleași patru turle prismatice.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, așezate într-o frumoasă racla de argint, au fost aduse în Catedrala din satul Basarabi, de pe malul drept al Dunării, la 13 iulie 1774, de către mitropolitul Grigorie II (1760-1787). Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul spiritual al orașului București, iar ziua sa de prăznuire, 27 octombrie, este, în fiecare an, prilej de mare pelerinaj al credincioșilor din întreaga țară. În dreapta pronaosului se află mormintele patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea (+1939), Nicodim Munteanu (+1948), Justin Moisescu (+1986) și Teoctist Arăpașu (+2007). Mormântul celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina (+1977), se află în biserica ‘Sfânta Treime’ a Mănăstirii Radu Vodă din București, capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolitul Nifon’ din București.

Sursa foto: Raluca Ene / Basilica.ro

Alte stiri din Credinta

Ultima oră