Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, la sfinţirea Catedralei Naţionale. Un preot și-a dat foc în apropierea Catedralei

25 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, la sfinţirea Catedralei Naţionale. Un preot și-a dat foc în apropierea Catedralei Galerie foto (7)

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au oficiat, duminică, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, la finalul acesteia fiind citit Actul de sfinţire.

Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, a afirmat, duminică, în predica rostită la finalul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului, că, prin sfinţirea acestui lăcaş de cult, Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul păcii, scrie agerpres.ro.

"Astăzi, prin sfinţirea Catedralei cu hramul Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Dealul Arsenalului, adică al locului în care se reparau şi se depozitau arme, s-a transformat în dealul păcii şi al sfinţeniei, în dealul harului şi binecuvântării, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru întreaga Românie. Marele far duhovnicesc a aprins pe culmea lui Noua Catedrală şi Biserică Patriarhală. Va străluci până în depărtări lumina lui Hristos şi va transmite mesajul speranţei şi al mântuirii celor de-aproape şi celor de departe", a spus Sanctitatea Sa.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a urat Patriarhului Daniel şi ierarhilor, clerului, demnitarilor şi tuturor fiilor binecredincioşi ai Bisericii Române "zile îndelungate, sănătate trupească şi sufletească".

"Să vă bucuraţi de lumina acestui far - catedrală şi să vă închinaţi totdeauna în el cu vrednicie, în Duh şi în adevăr Mântuitorului şi Izbăvitorului sufletelor şi trupurilor noastre!", a încheiat Patriarhul Ecumenic.

Importanţa ridicării noului lăcaş de cult a fost evidenţiată şi de Mitropolitul Hrisostom de Patra, care a subliniat în cuvântul său că "Sfântul Apostol Andrei ne uneşte spiritual" cu Grecia.

"O nespusă emoţie ne provoacă gândul că ţările noastre, Grecia şi România, cu harul Domnului şi pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei sunt unite prin legături istorice, întrucât în perioada anilor de restrişte ţara Preafericirii Voastre a găzduit mulţi greci care la rândul lor au contribuit la dezvoltarea acestor meleaguri şi au organizat războiul sfânt pentru eliberarea neamului nostru", a spus Părintele Hrisostom, adresându-se Patriarhului Daniel.

Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali au participat la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română.

În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, iar credincioşii au urmărit slujba de pe esplanada din faţa Catedralei pe ecrane special montate.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Până la ora 15.00, 83 de persoane dintre cele care au participat la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au avut nevoie de îngriiri medicale, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Duminică seară, mai mulţi participanţi au încercat să forţeze cordonul jandarmilor, pentru a ajunge mai repede în lăcaşul de cult.

Jandarmii le-au cerut oamenilor să rămână pe loc, întrucât nu mai au unde să meargă, spaţiul fiind limitat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, la Digi 24, că sunt peste 600 de jandarmi care asigură ordinea la manifestări.

Momentul sfințirii Catedralei a fost umbrit de un incident petrecut în apropierea acesteia.

Un preot din judeţul Constanţa, care consideră că a fost caterisit în mod injust din cauza unui accident rutier, şi-a incendiat, duminică, geaca, în apropierea Catedralei Mânturii Neamului, în timpul slujbei de sfinţire. Forţele de ordine au intervenit, bărbatul fiind transportat la sediul Poliţiei pentru audieri.

”Referitor la persoana autoincendiată, este vorba despre un bărbat care şi-a scos geaca şi a incendiat-o, însă evenimentul s-a petrecut în zona unui hotel din apropiere, nu în incinta Catedralei. Persoana în cauză a fost condusă la secţia de Politie, unde s-a deplasat şi un echipaj SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale”, au precizat, duminică, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit acestora, bărbatul a refuzat transportul la spital, scrie News.ro.

Bărbatul, care a fost preot în judeţul Constanţa, a vrut să protesteze, astfel, faţă de caterisirea pe care o consideră injustă. Sancţiunea i-a fost aplicată după ce, în 2015, a fost implicat într-un accident rutier.

CREDIT FOTO SFINȚIRE CATEDRALĂ: basilica.ro

CREDIT FOTO PREOT AUTOINDENDIAT: Antena1

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră