Postul Adormirii Maicii Domnului: 31 iulie-14 august

30 Iul 2015 | scris de Cristi Severin
Postul Adormirii Maicii Domnului: 31 iulie-14 august
La 31 iulie începe Postul Adormirii Maicii Domnului, interval care îi pregăteşte pe creştini pentru două mari sărbători: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Numit şi Postul Sfintei Marii, a fost rânduit de Biserică întru reamintirea virtuţilor Sfintei Fecioare Maria, care şi-a petrecut întreaga viaţă, încă din pruncie, în post şi în rugăciune continuă, pentru mântuirea neamului omenesc.

Postul Sfintei Marii a fost fixat în secolul al V-lea, initial durata fiind  diferită. Cei din Antiohia posteau o zi, în timp ce la Ierusalim acelaşi post ţinea opt zile. Existau însă şi creştini care posteau toată luna august sau chiar în luna septembrie.

Data şi durata postului au fost uniformizate în secolul al XII-lea, la Sinodul Ecumenic de la Constantinopol, din anul 1166.
Mâncarea de post ne aduce aminte de Cuvântul Domnului adresat primilor oameni, înainte ca aceştia să cadă în păcat, Cuvânt pe care îl regăsim în Sfânta Scriptură: “Şi a zis Dumnezeu: «Iată, vă dau vouă toată iarba dătătoare de sămânţă pe faţa 'ntregului pământ, şi tot pomul purtător de rod cu sămânţă de pom într'însul; acestea vă vor fi vouă spre hrană»” (Facerea, 1, 29). Aşadar, postul a fost aşezat de Dumnezeu ca o lege veşnică, poruncindu-i lui Adam să nu mănânce din pomul cunoştinţei binelui şi răului, din grădina raiului. “Şi Domnul Dumnezeu l-a luat pe omul pe care-l zidise şi l-a pus în rai ca să-l lucreze şi să-l păzească. Şi Domnul Dumnezeu i-a dat lui Adam poruncă şi i-a zis: «Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, cu moarte vei muri!»“, (Facerea, 2, 15-17).

Rânduiala postului a fost urmată de Însuşi Domnul Iisus Hristos. Sfinţii Apostoli au respectat această sfântă pravilă. Preoţii, urmaşii Apostolilor, le urmează poveţele, îndrumând oamenii pe calea mântuirii, prin rugăciune, prin ajunare şi abţinere de la mâncarea de frupt, mai ales în cele patru mari posturi de peste an.

Postul Adormirii Maicii Domnului este mai puţin aspru decât Postul Paştilor, însă mult mai sever decât cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi al Naşterii Domnului, când, în fiecare sâmbătă şi duminică, Biserica a rânduit dezlegare la  peşte. Aşadar, în Postul Sfintei Marii este permis consumul de peşte doar la 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului.




Alte stiri din Credinta

Ultima oră