Der Spiegel: Germania se confruntă cu o recesiune profundă

03 Apr 2020
Der Spiegel: Germania se confruntă cu o recesiune profundă

Germania se confruntă cu o recesiune profundă: magazine închise, fabrici oprite, lanțurile de aprovizionare întrerupte. Cât de grav afectează criza virusului corona economia germană?  Un raport special privind efectele economice oferă motive reduse de optimism, scrie Der Spiegel.

Consiliul de experți pentru evaluarea dezvoltării macroeconomice consideră că pandemia virusului corona va avea un impact major asupra economiei globale. 

Cât de sever va fi declinul în 2020 și 2021, conform modelelor economice, va depinde de evolutia din următoarele săptămâni si anume de cât timp și în ce măsură vor dura măsurile restrictive ale politicii de sănătate și cât de repede se va recupera economia după aceea.

In unul din scenariile descrise, răspândirea virusului corona se încheie brusc cu recuperarea economică emergentă, astfel încât o recesiune în Germania în prima jumătate a anului 2020 va fi inevitabilă.

Conform celui mai probabil scenariu din perspectiva cercetătorilor, situația economică se normalizează din nou peste vară. 
Cu toate acestea, în cazul în care întreruperile la scară largă a producției sau măsurile politicii de sănătate pe termen lung ar deveni necesare, PIB-ul ar trebui să se micșoreze cu 5,4% în acest an. 

În alt scenariu este posibil să apară o criză de lungă durată dacă măsurile de politică în domeniul sănătății continuă peste vară, iar redresarea economică nu va începe până în 2021. Este posibil ca măsurile luate de politicieni să nu fie suficiente pentru a preveni deteriorarea profundă a structurii economice. Condițiile de finanțare invechite și incertitudinea consolidată ar putea, de asemenea, să încetinească investițiile și să conducă la reticența de a scadea volumul de cumparari. Într-un astfel de scenariu, creșterea în 2020 ar fi minus 4,5%. 

În 2021, producția economică va crește foarte lent la 1,0 la sută. 

Lars P. Feld, președintele Consiliului de expertiză, explică extinderea largă a prognozei cu situația extremă la care se află în prezent economia. "Incertitudinea cu privire la evoluțiile viitoare din cauza situației extraordinare și a situației dificile a datelor este enormă."

În primul rând, este protecția sănătății care consta in îngrijirea buna a bolnavilor și limitarea eficientă a răspândirii virusului.

Trebuie să fie puse la dispoziție resurse financiare suficiente pentru sistemul de sănătate, precum și rezervele umane si activarea capacităților de urgență.

Feld subliniază, de asemenea, că educarea populației asupra modul de procedare este extrem de importantă.

"O strategie de normalizare comunicată în mod clar poate stabiliza așteptările companiilor și comunitatilor putand reduce incertitudinea." O comunicare clară ajută, de asemenea, la linistirea jucătorilor de pe piețele financiare. 

Dacă statele membre din zona euro trimit un semnal clar că acum pot pune la dispoziție resurse fiscale suplimentare prin intermediul instrumentelor existente, cum ar fi Mecanismul european de stabilitate (MES), pot  prefigura așteptările pe piețele financiare.

Alte stiri din Business

Ultima oră