Ce îi mai frământa pe parlamentarii europeni: crearea monedei virtuale Bitcoin

01 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
Ce îi mai frământa pe parlamentarii europeni: crearea monedei virtuale Bitcoin

Aceștia au vorbit despre beneficiile și provocările monedei virtuale, cum ar fi Bitcoin, precum și despre tehnologia revoluționară din spatele acesteia. Parlamentul pregătește un raport privind moneda virtuală care urmează să fie votat în comisie în luna aprilie.

O monedă virtuală, cum ar fi Bitcoin, va permite să transferați bani fără intermediari (bănci). Aceasta folosește o tehnologie de criptare numită blockchain, care construiește o bază de date a tranzacțiilor (registru) comună și verificabilă public, pentru a preveni fraudele. Experții se așteaptă ca asta să creeze încredere între vânzători și cumpărători, eliminând astfel nevoia unui proces de verificare din partea unei terțe părți.

„Sunt mulți investitori care au speranțe foarte mari că o aplicație particulară a acestei tehnologii va fi ceea ce ei numesc aplicație mortal'. Adevărata întrebare este dacă și când una dintre aceste descoperiri va veni, cât de bine suntem pregătiți la nivel de guverne și ca factori de decizie pentru acest tip de revoluție", a subliniat raportorul german Jakob von Weizsäcker.

Mulți experți consideră că tranzacțiile în valute virtuale sunt mai ieftine, mai rapide, mai sigure și mai transparente. Primavera De Filippi, un cercetător permanent la Centrul Național de Cercetare Științifică din Paris, a declarat că tehnologia blockchain poate, de asemenea, „să fie considerată ca un tip de tehnologie de reglementare, care să permită o aplicare a legilor mai transparentă și mai eficientă".

Valutele virtuale prezintă, de asemenea, o serie de provocări. „Ele nu protejează cu adevărat consumatorul și există, de asemenea, unele riscuri în ceea ce privește stabilitatea platformelor, volatilitatea prețului și amenințările cibernetice clasice, cum ar fi furtul, piratarea și pierderea", a declarat Olivier Salles de la Comisia Europeană.

Bitcoin a fost adesea asociat cu activități ilegale, cum ar fi spălarea de bani și comerțul cu bunuri ilegale, în special din cauză că tranzacțiile pot fi efectuate anonim.

„De fapt, numerarul este un mijloc mult mai anonim de a transfera bani. Datele privind proprietarii monedei virtuale sunt publice și permit o cantitate enormă de analiză a tranzacțiilor. Bitcoin nu mai este o comunitate de pirați cibernetici, acesta este condus de marile companii care încearcă să se conformeze reglementărilor existente", a reacționat Sean Ennis, economist la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. 

Experții au fost precauți când a venit vorba despre extinderea legislației UE vizând monedele virtuale.

„Una dintre cele mai mari provocări nu este rapiditatea și domeniul larg de reglementare, ci cum să monitorizăm în mod corect această tehnologie cu evoluție rapidă", a afirmat Salles.

Citiți și: Mark Karpeles, directorul Bitcoin, arestat în Japonia

Alte stiri din Business

Ultima oră