Bănuită de corupție, compania Airbus este anchetată în SUA. Scad acțiunile la Bursă

21 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Bănuită de corupție, compania Airbus este anchetată în SUA. Scad acțiunile la Bursă

Compania aeronautică europeană Airbus se află în vizorul justiţiei americane care a deschis o anchetă pentru “practici inadecvate”.  Potrivit informațiilor obținute de cotidianul Le Monde, compania ar putea fi nevoită să plătească o amendă de mai multe miliarde de dolari sau, și mai rău, să fie condamnată penal.

Este o lovitură teribilă pentru Airbus, deja fragilizată de mai multe anchete privind corupția. Potrivit informațiilor Le Monde, compania este vizată de o nouă procedură judiciară lansată, de această dată, de Parchetul american, redutabilul Departament de Justiție, brațul armat al Statelor Unite ale Americii în vânarea, pe teritoriul american sau străin, a companiilor bănuite de practici inadecvate.

Francezii de la Total, Alcatel, Société Générale şi Alstom figurau deja pe lista Parchetului, unele fiind condamnate la plata unor amenzi care ating sute de milioane de euro.

Acţiunile grupului aeronautic european Airbus au scăzut joi, după ce publicaţia Le Monde a anunţat că SUA au deschis o investigaţie privind acuzaţii de corupţie, mărind miza dosarelor în derulare din Marea Britanie şi Franţa, transmite Reuters. 

Joi după amiază, acţiunile Airbus înregistrau un declin de aproximativ 6% la Bursa de la Paris, după ce anterior scăzuseră cu 9%.

Departamentul de Justiţie a aşteptat câteva luni înainte să prevină grupul aeronautic european că face obiectul unei investigaţii deschise oficial la finele lui 2017. Airbus a fost înştiinţat de abia în vară de acest lucru.

Airbus se concentra, de doi ani, să răspundă întrebărilor Oficiului de Fraudă din Londra, agenţia anticorupţie britanică iar în Paris, Parchetului Naţional Financiar.

Cele două instanţe cooperează pe acelaşi dosar: în primăvara lui 2016, gigantul aeronautic – cu 66 de miliarde de euro cifră de afaceri şi aproape 130.000 de salariaţi în 2017- recunoştea că a uitat să menţioneze prezenţa unor intermediari în cazul negocierilor unor mari contracte, în afara Europei, în special în Asia.

Airbus cooperează cu autoritățile americane

La câteva ore după dezvăluirile Le Monde, Airbus a anunţat că într-adevăr cooperează cu autorităţile americane, Departamentul de Justiţie dar şi cu cele din Franţa şi Marea Britanie şi că, ancheta fiind în curs, nu poate comenta acuzaţiile.

Este prima oară când Airbus recunoaşte public existenţa acestor anchete ceea ce a determinat joi o scădere cu aproape 6% a  valorii acţiunilor companiei la Bursa din Paris.  

Existenţa intermediarilor în marile contracte este autorizată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică dar, ei trebuie precizaţi iar plata lor trebuie să fie transparentă.

Marea Britanie a fost prima care a deschis ancheta, în 2016 iar apoi s-a implicat şi Parchetul Financiar din Franţa. Acuzaţiile: deturnare de bani publici în plan extern, spălare de bani, abuz de bunuri sociale, fals şi uz de fals. Amenda ar putea ajunge la câteva miliarde de euro.

Scenariul horror

În cel mai urât caz, compania cu sediul la Toulouse ar putea fi condamnată penal. Ceea ce ar însemna că societatea va fi exclusă de pe pieţele internaţionale pentru o perioadă de cinci ani, o lovitură dură pentru carnetul de comenzi de care dispune Airbus.

Ideea bucură deja concurentul american Boeing dar chiar şi chinezii de la Comac - Commercial Aircraft Corporation of China care îşi doresc să intre pe piaţa aeronautică mondială.

Ancheta se ocupă de foştii responsabili ai Airbus, din perioada 2009 – 2013. Lideri care au plecat, fie voluntar fie au fost împinşi să plece, cu indemnizaţii importante, scrie Le Monde.

Cât despre rezultatele companiei: după primele 11 luni din 2018, Airbus anunţă 380 de comenzi, comparativ cu 690 ale concurentului american. Anul trecut se întâmpla invers:  1 109 comenzi ferme pentru constructorul european şi 912 pentru Boeing.

Paris şi Berlin, controlează fiecare 11 % din capitalul Airbus.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Business

Ultima oră