Referat DNA: "Şpagă în numele PNL! Tripleta Chiliman, Moisescu şi Costescu împărţeau banii negri la primăria Sectorului 1"

19 Iun 2015
Referat DNA:
Primarul Andrei Chiliman împreună cu consiliera sa, Ioana Costescu, şi consilierul local Ion Brad, coordonaţi din umbră de Vlad Moisescu, fiul fostului procuror general al României, au luat o şpagă de aproape 10 milioane de euro. Această sumă reprezintă un procent de 10 % din plăţile efectuate de Primăria Sectorului 1 către firma Romair Consulting şi Straco SRL. Prima firmă este patronată de generalul Gheorghe Boeru, iar cea de-a doua de Traian şi Alexandru Horpos. Dar, această şpagă reprezintă cireaşa de pe tort, ţinând cont că Primăria Sectorului 1 are un buget de peste un miliard de lei anual.

Procurorii anticorupţie au decis să-i reţină pentru 24 de ore pe primarul Andrei Chiliman, consiliera sa, Ioana Costescu, consilierul local Ion Brad, dar şi pe Vlad Moiescu.Aceşti urmează să fie prezentaţi în faţa judecătorilor pentru a primi mandate de arestare pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Surse din cadrul primăriei Sector 1, Andrei Chiliman a fost trecut pe linie moartă. Primăria fiind condusă efectiv de Ioana Costescu şi Vlad Moisescu.

Potrivit anchetatorilor, după alegerile locale din anul 2004, la iniţiativa lui Vlad Moisescu s-a constituit un grup infracţional organizat compus din Ioana Costescu, consiliera personală a primarului Andrei Chiliman, primarul Andrei Chiliman, şi consilierul local Ion Brad. Totodată, Ioana Costescu era folosită ca paravan de Vlad Moisescu.

Cum se împărţeau şpăgile obţinute din banii publici
"Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora", se precizează în comunicatul DNA.

Şpăgile primite de la firmele care încheiau contracte pe bani publici cu primăria Sector 1 se împărţeau astfel: 30% pentru primarul Andrei Chiliman, 15% primea Vlad Moisescu, 15% primea Ioana Costescu, 15% Ion Brad , 10% partidul Partidul Naţional Liberal - filiala sector 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
 
Vlad Moiescu, de profesie – consilier

Ultima declaraţie de avere a lui Vlad Moisescu, consilier personal al primarului Andrei Chiliman, datează din 2008. La acea vreme, Moisescu era consilier de stat la cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Moisescu deţinea 2 terenul în Bucureşti, sector 1. Unul de 10 000 mp, cu încadrare de teren forestier şi încă un teren în intravilan, în suprafaţă de 2.000 mp.
Consilierul lui Tăriceanu mai deţinea un apartament în Bucureşti şi o casă de vacanţă în Argeş. Avea un BMW achiziţionat în leasing, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro, precum şi un depozit în valoare de 60.000 de dolari.

Alte stiri din Anchete

Ultima oră