Cartelul carburanţilor. Compania MOL România a fost amendată cu 64,2 milioane lei

02 Iul 2015
Cartelul carburanţilor. Compania MOL România a fost amendată cu 64,2 milioane lei
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv şi irevocabil faptul că compania MOL România a încălcat legea concurenţei. La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a amendat compania MOL România cu suma de 80,2 milioane de lei pentru participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. , dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus amenda la 64,2 milioane de lei.

“Decizia instanței ne bucură, cum este și firesc, deoarece confirmă faptul că investigaţiile derulate de noi sunt solide și bine argumentate. Suntem optimiști și în privința celorlalte procese cu companiile petroliere, acesta fiind primul caz soluționat irevocabil din cele 6 aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigaţia Consiliului Concurenţei

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium:

 SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) -366,5 milioane de lei

 SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) -137,2 milioane de lei,

 SC Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane de lei

 SC Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane de lei,  SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane de lei şi

 SC ENI Romania SRL - 11,1 milioane de lei. Amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).  

Alte stiri din Anchete

Ultima oră