Milionarul de la RA-APPS,
Gabriel Surdu, bagat in corzi de DNA

29 Apr 2015
Milionarul de la RA-APPS, <br />Gabriel Surdu, bagat in corzi de DNA
Procurorii anticoruptie au descins azi dimineata la sediul RA-APPS, unde au inceput sa ia la puricat activitatea directorului general, Gabriel Georgian Surdu. El ar fi intervenit la presedintele Consiliului Judetean Bacau, Cristinel Bigiu, pentru ca firma sa Construct Co Grup Srl, detinuta printr-un interpus, sa primeasca un contract in valoare de 11 milioane de euro. In urma interventiei lui Bigiu , firma lui Surdu a primit un contract in comuna Ghergheasa. Pentru aceasta afacere presedintele CJ Bacau s-a pricopsit cu un comision de 8% din valoarea totala a contractului. Afacerea a fost facuta in in vara anului 2013. Seful RA-APPS urmeaza sa fie adus la sediu DNA pentru a fi audiat.

A schimbat patru guverne
Gabriel Surdu a rezistat eroic in functia de director general al RA-APPS. Desi, s-au schimbat patru guverne de cand Surdu a fost numit in functie, nimeni nu a avut curajul sa-l deranjeze. Numirea lui pe functie a fost facuta in aprilie 2007 de fostul Secretar General al Guvernului, Radu Stroe, care si el a schimbat cateva partide pana a ajuns in ograda UNPR. In ultimii opt ani, RA-APPS a fost vaca de muls a politicienilor, dar si a unor oameni de afaceri controversati. In tot acest timp au avut loc schimburi de terenuri controversate, inchirieri de vile din patrimoniul statului si licitatii controversate. Intamplarea face ca sotia sa, Raluca Surdu, este deputat PNL in Parlamentul Romaniei, fiind aleasa in Colegiul 5 din Calarasi. Din 2006 a lucrat ca consilier juridic la RA-APPS.

Avere din salariu de bugetar
Potrivit declaratiei de avere din 2012, Gabriel Georgian Surdu, detinea cinci terenuri agricole in Buzau si Ilfov, doua vile in localitatea Snagov si un apartament in Bucuresti.De cand si-a inceput mandatul de director al RA-APPS, a cumparat opt hectare de teren in Ciorogarla, sapte hectare in Balotesti, dar si 8,2 ha in comuna Ianca. In 2007 si-a cumparat o vila de 200 mp in Snagov. Un an mai tarziu si-a mai cumparat o vila de 220 ha, tot in Snagov. In 2010, si-a luat un apartament de 104 mp in Bucuresti.

Surdu a declarat ca a vandut alte noua hectare de teren situat in Ciorogarla unei persoane fizice contra sumei de 169.700 euro. Dar, la un simplu calcul rezulta ca a vandut metrul patrat cu doar 1,88 euro, desi preturile sunt de cel putin 10 ori mai mari. Potrivit unor site-uri de anunturi, pretul pe mp in comuna Ciorogarla este intre 13 si 25 euro. Tot in anul 2011, a mai vandut un teren de 4 ha in comuna ilfoveana Balotesti, contra sumei de 108.000 euro. Rezulta ca a vandut cu doar 2,7 euro mp, in conditiile in care valoarea unui metru patrat este de zece ori mai mare in zona.

Totodata, Gabriel Surdu avea declarate doua depozite bancare. Primul de 562.000 lei deschis in 2006, iar in celalalt se aflau 2.150.000 lei. Toata aceasta avere a fost stransa in conditiile in care sotii Surdu incasau impreuna suma de 110.000 de lei anual de la RA-APPS. Din inchirierea unui apartament mai primeau suma de 55.993 lei, dar si o dobanda de 108.720 lei de la banca.

Afaceri cu terenuri
Potrivit declaratiei de avere din 2013, cu un an in urma a vandut doua terenuri in suprafata totala de 2,625 ha din suprafata pe care o detinea in comuna Balotesti. Pentru cele doua terenuri a primit 59.500 euro. Interesant, dupa aceasta tranzactie in declaratia de avere i-au ramas sase hectare de teren in Balotesti, desi in mod normal ar fi trebuit sa aiba aproape cinci hectare. In tot acest timp Agentia Nationala de Integritate se face ca lucreaza.







 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră